Ezeket látta már?

Retteg a rákbetegségtől? Elképzelhető, hogy ez a 10 tévhit az oka

rák, daganatos betegségek, tévihitek, szorongás, félelem

A rák szó mindenkiben erős érzelmeket vált ki, még a legegészségesebbekben is szorongást kelt. A félelmek egy része az ismeretek hiányából adódik.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a világviszonylatban vezető haláloknak számító rák összesen 10 millió áldozatot szedett 2020-ban. A Föld minden táján felbukkan, becslések szerint az amerikaiak 39,5 %-ánál diagnosztizálnak rákot életük során.

Mivel egy gyakran előforduló betegségről van szó, ami a test bármely területén megjelenhet, így rengeteg információ található meg a rákról mind általánosságban, mind egy-egy típust illetően. Ezzel együtt persze napvilágot látnak olyan fals megállapítások is, amik az érdeklődőket félrevezethetik, mint az alábbi 10 tévhit.

1. A rák halálos ítélet

Természetesen a statisztikákat látva nem mindig tűnnek bíztatónak a számok, ugyanakkor nem minden esetben halálos kimenetelű a betegég. Ahogy egyre több rákkal kapcsolatos kutatást végeznek, egyre jobban megismerik, megértik a szakemberek a velejáróit, így egyre jobb, hatásosabb kezelésekkel tudnak fellépni ellene. Ezt már most több kutatási eredmény is alátámasztja.

2019 januárjában a rákkal diagnosztizált, de azt túlélő emberek száma az Egyesült Államokban 16,9 millióra volt tehető, valamint az Egyesült Királyságban az elmúlt 40 évben a túlélési arány megduplázódott.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem minden esetben lehet általánosságban beszélni a rákról. Túlélési arány tekintetében a rák egyes típusainál jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Például az Egyesült Királyságban a hererák és a hasnyálmirigyrák túlélési esélyeit összevetve azt kapjuk, hogy míg az előbbi 98 %-ra, utóbbi csupán 1 %-ra tehető.

Ezek a rákbetegség korai tünetei - 8 jel, amivel forduljon orvoshoz!

A Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) közlése szerint az Egyesült Államokban az 1990-es évek óta folyamatosan csökkent a rák okozta halálozások valószínűsége. Az 5 éves túlélési arány a mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák esetében 90 % vagy a fölötti, az összes rákot tekintve pedig ugyanez az arány jelenleg körülbelül 67 %.

Összességében tehát a halálozási arány csökkenő tendenciát mutat.

2. A rák fertőző

Néhány ritka esetben egy fertőző ágens okozhat rákot, de maga a rák nem fertőző. Ezen ritka betegségek közé sorolható a humán papilloma vírus (HPV), a hepatitis B és C, amik szexuális úton terjednek, és méhnyak- illetve májrákot okozhatnak.

3. A mobiltelefonok rákot okoznak

Ezt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. A félelem onnan eredhet, hogy az ionizáló sugárzások (mint például a röntgensugár) növelik a rák kockázatát. A mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás sugár azonban nem ionizáló, csakúgy, mint a mikrohullámú sütők vagy radarok működéséből származó sugarak sem. Számos tanulmány ezek egészségügyi hatásait vizsgálva arra jutott, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a nem ionizáló sugárzások a szervezetben növelnék a rák kialakulásának esélyeit (National Cancer Institute).

4. Az elektromos vezetékek rákot okoznak

Az elektromos vezetékek rendkívül alacsony frekvenciájú (ELF) nem ionizáló mágneses mezőt keltenek, amik (mint az előbb is írtuk,) nem okoznak rákot. Az American Cancer Society több nagy tanulmányt is említ, amik a mágneses terek lehetséges egészségügyi hatásait vizsgálták egerekben, patkányokban. A tesztek alkalmával sokkal erősebb mágneses teret használtak, mint amilyennek egy átlag ember az otthonában van kitéve, és még így sem találtak semmilyen összefüggést a rák kialakulása és az állatokat érő nem ionizáló sugarzások között. Sőt, bizonyos típusú rákok kockázata még alacsonyabb is volt az ELF-sugárzásnak kitett állatoknál.

Egyes esetekben a elektromos vezetékek közelében élő gyermekeknél enyhe növekedést mutatott a leukémia előfordulásának kockázata, azonban ennek az oka egyelőre tisztázatlan.

5. A mesterséges édesítőszerek rákot okoznak

Erre szintén nincs megfelelő bizonyíték. Ez a tévhit olyan korai tanulmányokból ered, melyek azt mutatták, hogy a ciklamát szacharinnal kombinálva laboratóriumi állatokban húgyhólyagrákot okozott. Az emiatt végzett további vizsgálatok azonban ezt a feltételezést nem bizonyították.

Ezen kívül létezik egy több, mint félmillió ember adatait feldolgozó kutatás, mely szintén nem talált összefüggést az aszpartámfogyasztás és a limfóma, leukémia vagy az agydaganat kialakulása között.

6. Ha a betegség miatt műtétre kerül sor, a szervezetben a rák mégjobban terjedni kezd

Ez sajnos részben igaz. A műtét okozhatja a rák terjedését, bár ez igen ritka jelenség. Ráadásul a műtétek során egyre fejlettebb berendezéseket, részletesebb képalkotó vizsgálatokat alkalmazva ez a kockázat is egyre csökken.

Ehhez kapcsolódóan megemlíthető az a tévhit is, miszerint a daganat gyorsabb növekedését, vagy a test más részeire történő átterjedését eredményezi az, ha levegővel érintkezik. Ez teljes mértékben fals információ.

7. Növényi gyógyszerek gyógyíthatják a rákot

Nincs maximálisan alátámasztható bizonyíték arra, hogy bármely növényi gyógyszer képes lenne a rákot gyógyítani. Néhányan úgy gondolják, hogy a rákkal járó stressz csökkenthető alternatív gyógymódokkal, illetve gyógynövényekkel. Ezekkel azonban óvatosan kell bánni, mert nem biztos, hogy összeegyeztethetők bizonyos kezelésekkel. Például a depresszióra, stresszoldásra használt orbáncfű befolyásolhatja egyes rák ellenes gyógyszerek hatását. Így fontos megjegyezni, hogy a beteg bármilyen más terápiát szeretne alkalmazni, bármilyen étrend-kiegészítőt, vitamint szeretne kipróbálni, mindenképp egyeztessen előtte kezelőorvosával.

8. A rák örökletes

Az American Cancer Society magyarázata alapján a legtöbb rákot az ember élete során egyetlen sejtben kezdődő génváltozás okozza.

Becslések szerint a rákos megbetegedések csupán 3-10 %-a öröklött. Az esetek nagy részében az idő múlásával felhalmozódó mutációk eredményeképp alakul ki, így az életkor előrehaladtával nő a rákos megbetegedés kockázata. Mivel az emberek manapság egyre hosszabb ideig élnek, így nagyobb eséllyel fordulhat elő a rák a rokonok körében. Valószínűleg ez a fő indoka annak, hogy miért maradhat fenn ez a tévhit.

9. A rák mindig visszatér

Dr. Collin Vu hematológus és onkológus orvos véleménye szerint ez az állítás teljességgel hamis. A rák ellen használt jelenlegi terápiák egyre korszerűbbek, egyre jobban fejlődik a tudomány, egyre több vizsgálat, kutatás foglalkozik a betegség kialakulásának körülményeivel, okaival, a rizikófaktorokkal és a pontos diagnózis mielőbbi felállításával. Ugyanakkor sokszor nehéz megállapítani, mikor mondható a beteg teljesen gyógyultnak, mivel a rákos megbetegedések nem minden fajtájánál ugyanannyi a kiújulás esélyének az időtartama.

10. A rák ellen nincs gyógymód

Szerencsére ez ebben a formában nem igaz. Az orvostudomány egyre több háttérben húzódó mechanizmust fedez fel, ezáltal a kezelések is egyre hatékonyabbak lesznek. Íme néhány reményt adó példa arra, hogy bízzunk a tudomány folyamatos fejlődésében, és a kezelések korszerűsítésében:

  • A hererák és a pajzsmirigyrák 60 %-os teljes gyógyulási arányt mutat.
  • Mell-, prosztata-, húgyhólyagrák esetén a gyógyulási arány 50 %.
  • Előrehaladott (4. stádiumú) melanómával diagnosztizált betegek körében a gyógyulási ráta 40 %.
  • Szintén előrehaladott (4. stádiumú) vastagbélrákban szenvedők gyógyulási esélye 50 %-ra tehető kemoterápia és műtét kombinációjával.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganat kimutatása vizeletből és vérből: ezek a laborértékek jelezhetik a tumort

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#tévihitek

Forrás: Egészségkalauz/medicalnewstoday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához