Ezeket látta már?

Rákkutatás: egyetlen génnel a vastagbélrák ellen

2015.06.19. Módosítva: 2015.11.04.
vastagbelrak-piros-280x200-d00000437ce4a95213e2a

Mielőtt megint beleesnénk a szenzációhajhászás hibájába… a daganatellenes stratégiák központi eleme a tumorsejtek elpusztítása. Egy új kutatás eredményei szerint egereken egyetlen gén reaktiválásával megfordítható az állapot: a daganatsejtek normál sejtekké alakulnak. Az állatokon mintegy 4 nap alatt (!) megállt a tumor növekedése, és helyreállt a normális bélműködés…

A Cell című igen neves szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmány erről a felismerésről számol be. A fentieken túl, nemcsak néhány nap alatt rendeződött az állatok bélműködése, de a daganat mintegy 2 héten belül eltűnt, és további néhány hónapig nem is tért vissza. A felismerés lényege, hogy az egyetlen (single) tumor-szuppresszor gén aktiválása révén elérhető volt a tumor visszafejlődése, méretcsökkenése. Ez új utakat nyithat meg a daganatkutatásban, új gyógyszerek kifejlesztésében.

Rákkutatás: egyetlen génnel a vastagbélrák ellen

"A vastagbélrák (kolorektális rák) jelenleg a daganatos betegségek között a 2. vezető haláloki tényező a fejlett országokban. Évente mintegy 700 ezer halálozásért tehető felelőssé. A jelenlegi kezelés alapelve előrehaladott esetben a kombinációs kemoterápia, amely mint tudjuk toxikus, és nem eléggé hatásos, de az elmúlt évtizedben e téren nemigen volt változás" – említi Dr. Scott Lowe (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) a tanulmány vezető szerzője.

A vastagbélrákos esetek közel 90%-ában jelen van a tumor-szuppresszor (elnyomó) gén nem aktív változata. Ennek elnevezése: Apc (adenomatosus polyposis coli). Bár úgy vélik, hogy e mutációk indítják be a vastagbélrákot, az nem tisztázott, hogy az említett Apc inaktívvá tétele szerepet játszik-e a tumor növekedésében, és a túlélésben, ha már kialakult a daganat.

Voltaképpen azt szerették volna megtudni, hogy az Apc károsodás helyreállítása diagnosztizált daganat esetén elegendő-e ahhoz, hogy megálljon a daganat növekedése, és meginduljon a javulás. Ez azért is volt komoly kérdés, mert daganatsejteknél gyakori hogy az elveszett, vagy mutálódott gének helyreállítása olyan fokozott génaktivitással jár, ami a normál sejteket is érintheti.

A probléma áthidalására Dr. Lowe és munkatársai egér-vastagbélrák modellen alkalmazott genetikai technikával megfordította, helyreállította a károsodott Apc-gén aktivitását. A korábbi állatmodelleknél a vastagbélrák a vékonybélből indult. Az új modellnél, emberhez hasonlóan már a tumor kialakulása is a vastagbélben zajlott. A korábbiakhoz hasonlóan, az Apc-gátlás az állatokban aktiválta az ún. Wnt-szignálutat, ez szabályozza a sejtnövekedést, sejtvándorlást, és a túlélést is.

Az Apc-gén újra aktivitálását követően a fenti Wnt-szignálút helyreállt, a tumorsejtek osztódása megállt, és a bél sejtjei visszanyerték normál működésüket. A daganat mintegy 2 hét alatt gyakorlatilag eltűnt illetve normál szövetté alakult vissza, és a 6 hónapos nyomon követés alatt a daganat nem újult ki. Más hasonló egérmodell-tumorokon is kipróbálták ezt a módszert (Kras, és p53 mutációk esetén) hasonló eredményekkel.

Bár az Apc-gén aktivitásának helyreállítása más dganatos betegségekre nyilvánvalóan nem terjeszthető ki, általában mégis azt mondhatjuk, hogy egy nagyon érdekes és hasznos megközelítés. A kutatók szerint ez a követendő út, meg kell találni az egyes daganatokra jellemző mutációs utakat, és azokra hatni. Ha ez elérhető, a daganatos betegségek kezelésében áttörő sikerek várhatóak.

Természetesen még hossz az út az egérkísérletektől a humán, emberen történő alkalmazásig, de az bizonyos, hogy a kutatási eredmények igen jelentős hatásosságról számoltak be. A kérdés az, hogy emberen, tehát vastagbélrákos betegeken is jól befolyásolható-e a fent említett Wnt-szignálút. Rövid időn belül megtudjuk...

Irodalom: Lukas E. Dow, Kevin P. O’Rourke, Janelle Simon, Darjus F. Tschaharganeh, Johan H. van Es, Hans Clevers, Scott W. Lowe. Apc Restoration Promotes Cellular Differentiation and Reestablishes Crypt Homeostasis in Colorectal Cancer. Cell, 2015; 161 (7): 1539 DOI: 10.1016/j.cell.2015.05.033

forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150618134241.htm

Forrás: sciencedaily.com