Ezeket látta már?

Rákot okozhat a dízelmotorok füstje

2009.09.04. Módosítva: 2015.11.04.

Az Ohio Állami Egyetem tudósai leírták, hogyan okozhat rákot a dízelmotorok füstje állatokban: a daganatok növekedéséhez szükséges új erek képződését serkenti.

A jelenséget egészséges és beteg állatokon is megfigyelték. A dízelfüst molekulái kicsiny méretüknek köszönhetően bejutnak a keringésbe, majd a szervekbe és a szövetekbe, hogy ott károsodásokat okozzanak. A kísérletben modellezték a városi lét és a nagy forgalom okozta kibocsátást, azonban ez a szint alacsonyabb volt, mint amit a dízelmotorral meghajtott munkagépek kezelői, a bányákban, hidakon és alagutakban, vasúti sínek mellett, rakodórámpákon, farmokon vagy karbantartó műhelyekben dolgozók tapasztalnak.

"A dízelmotorok füstjének hatására már két hónap alatt is elindulhat a normál szövetekben a daganatképződés" – mondta el Quinghua Sun, a tanulmány vezető szerzője. "Az embereknek oda kell figyelni, hogyan vezetnek és hogyan élnek, hogy kevésbé veszélyeztessék magukat. Emellett a dízelmotorokat is fejleszteni kell, hogy minél kevesebb részecskét bocsássanak ki a levegőbe."

A tanulmány a Toxicology Letters folyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás: Medipress