Ezeket látta már?

Rekedtebb lett a hangja, pedig náthás sem volt mostanában? Így jelez a pajzsmirigyrák

rekedtség, pajzsmirigyrák

Miért gyakoribb a fiataloknál, és miért érinti jobban a nőket a pajzsmirigyrák? Endokrinológus válaszol.

A pajzsmirigyrákos esetek száma növekvő tendenciát mutat- bár ebben nagy szerepe van az egyre fejlettebb diagnosztikai eljárásoknak. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa megosztotta a legfontosabb tudnivalókat az állapotról.

Gyakori a fiatalabbaknál

A rákos megbetegedések általában az idősebb korosztályt érintik, főleg 55-60 éven felülieknél diagnosztizálják a rosszindulatú daganatok nagy részét. A pajzsmirigyrák azonban gyakrabban jelentkezik fiatalabb életkorban (55 év alatt), sőt, 30-on felül a nőknél a mellrák után a második leggyakrabban előforduló daganat típus. Természetesen az idősebbeknél is kialakulhat a pajzsmirigyrák, ám míg vannak olyan daganatok, melyek csak elvétve fordulnak elő fiatalabb korban (pl. prosztatarák, tüdőrák), addig ez a típus igencsak veszélyezteti a fogamzókorúakat is.

Nőket gyakrabban érinti

Bár a kutatók a pontos okát nem ismerik, ám egyértelműen kijelenthető, hogy a nőket gyakrabban érinti a pajzsmirigyrák, mint a férfiakat. Hátterében valószínűsíthetően a női nemi hormonoknak (főleg az ösztrogénnek) van köze hozzá, de egyelőre ennek pontos oka nem ismert.

Alattomos tünetek

A pajzsmirigyráknak gyakran nincsenek konkrét tünetei, csupán a pajzsmirigy hormontermelési zavarának vizsgálata során derül fény a problémára, ultrahang, majd aspirációs citológia során (bár nagyon gyakran nem jár hormontermelési zavarral). Ha mégis vannak panaszok, akkor az legtöbbször nyelési nehézség, nyaki szorító érzés, valamint rekedt hang. Természetesen ezek szokványos göbös strúmát (pajzsmirigy-megnagyobbodást) is jelezhetnek, így nem kell azonnal megijedni, ám fontos alaposan utánajárni a panaszok okának.

Több típus, más prognózis

A pajzsmirigyráknak több típusa is van- létezik

  • papilláris,
  • follikuláris,
  • medulláris és
  • anaplasztikus rák is.

A prognózis az első két esetben a legjobb, és szerencsére ezek fordulnak elő a leggyakrabban.

Pajzsmirigy nélkül is lehet élni

A pajzsmirigyrák terápiája mindig személyre szabott, hiszen befolyásolja a rák kiterjedése, okozott-e áttéteket. Előfordulhat, hogy műtéti úton el kell távolítani a pajzsmirigy egészét- ez elsőre ijesztően hangzik, ám pajzsmirigy nélkül is teljes életet lehet élni, csupán a könnyen megvalósítható hormonpótlásra szorul az érintett.

Ritka a kemoterápia és a sugárkezelés

Bár előfordulhat, hogy szükségesek, ám ritka, amikor kemoterápiára/sugárkezelésre szorul a beteg. Sokkal gyakoribb a pajzsmirigyműtét, melynek során eltávolítják annak egy részé/egészét, illetve az izotópos kezelés, melyet a műtét után alkalmaznak, tehát megfelelő kezeléssel a pajzsmirigyrákok döntő többségének a prognózisa kifejezetten kedvező - mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a szem, ha probléma van a pajzsmirigyével

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pajzsmirigyrák

Forrás: Budai Endokrinközpont