Ezeket látta már?

Reszelős hang, torokköszörülés, rekedtség - ezek a gégerák tünetei

gégerák, gégedaganat, gégerák tünetei, rekedtség, krónikus torokfájás, nyelési nehézségek

A gégerákot általában viszonylag korán sikerül felfedezni, mert a tünetei igen „látványosak” lehetnek. De mire kell figyelni?

A gége több fontos funkciót is ellát a szervezetünkben, többek között segíti megfelelő légáramlást, védi a tüdőt, és emellett a hangképzésben is rendkívül nagy szerepe van. A gégén kialakuló daganatok (függően attól, hogy hol helyezkednek ezek el, illetve mekkora a méretük), mindezen funkciókat megzavarhatják. Ennek következménye, hogy a gégét vagy annak környékét érintő daganatokat gyakran viszonylag korán sikerül felfedezni, hiszen közvetlenül érinthetik a hangképzést, a beszédet, a nyelés vagy a légzés folyamatát is.

A gégerák tünetei

Nagyon gyakori például, hogy a hangszálakon képződő daganatok megváltoztatják a hangszínt, esetleg rekedtséget, a hang „reszelőssé” válását okozhatják. A rekedtség általános tünet, kísérhet felső légúti fertőzéseket, gyulladások, de általában rövid időn belül el is múlik.

Ha azonban két héten belül sem javul, haladéktalanul fel kell keresnünk az orvosunkat! Rekedtség vagy a hangszín változása abban az esetben is megjelenhet, ha a daganat nem a hangszálakon alakul ki. Ilyenkor azonban csak későbbi stádiumra jellemző a hang megváltozása és más tüneteket is tapasztalhat a beteg (pl. a nyakon kialakuló, növekvő csomót).

Íme a rák 8 jele - kattintson tovább!

A gégerák tünete lehet még az állandó köhögés, „harákolás”, torokköszörülés (hiszen a daganat irritálhatja a légutakat és működésbe hozhatja a reflexeket), anyelési nehézségek vagy a nyeléskor jelentkező fájdalom, a krónikus torokfájás a légzési nehézségek vagy a légszomj. A légutak leszűkülése jellegzetes, sípoló vagy hörgő hanggal kísért lélegzetvételt (ún. stridort) okozhat.

A gége daganatos megbetegedésének tünete lehet még a krónikus fülfájás, a kellemetlen szájszag (halitózis), a véres köpetürítés és a nyakon kialakuló, kitapintható csomó is. Mint más daganatos betegségek, a gégerák is okozhat testsúlyvesztést, fáradékonyságot és gyengeséget, általános rosszullétet is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz