Ezeket látta már?

14 tanács sugárkezelés után - ezeket javasolja az orvos

Sugárkezelés után rák mit tegyünk mellékhatás

Mit tegyünk, és miket kerüljünk sugárterápia után, hogy annak mellékhatásait mérsékelni tudjuk?

A sugárkezelés mellékhatásai elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek. Vannak a kezelés alatt és közvetlenül utána jelentkező átmeneti mellékhatások, és előfordulhatnak hónapokkal, évekkel később megjelenő, tartósan megmaradó mellékhatások is. A kellemetlenségek többsége tudatosan felkészülve mérsékelhető. Lássuk, mely tanácsokat érdemes betartani

Hasznos tanácsok sugárterápia esetén

1. A besugárzásnak kitett bőrfelületet óvni kell, még hosszabb távon sem szabad sem tűző napnak, netán szoláriumnak kitenni.

2. Az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni.

3. Nem tanácsos a borogatás, sem meleg, sem hideg (vizes vagy jeges).

4. Nem szabad dörzsölni, kaparni az irritált bőrfelületet, ha borotvált bőrrészletről van szó, hasznosabb villanyborotvát használni, mert azzal kisebb a sérülés veszélye. Sose ragassza le az érintett bőrfelületet még megóvási céllal se!

5. Kerülje a bőrt irritáló, szoros viseletet, helyette kényelmes, laza fehérneműt és öltözetet viseljen, műszál helyett a puha pamut anyagot részesítse előnyben!

6. Ne érjék kémiai anyagok a kezelt bőrfelületet! A bőr ne érintkezzen dezodorral, parfümmel, hintőporral sem és semleges kémhatású szappant használjon a tisztálkodáshoz.

7. A bőrirritációt lehet speciális krémmel enyhíteni, de ne hallgasson próba-szerencse alapon mindenki tanácsára: a sugárterápiás szakorvossal beszélje meg mit javasol vagy kérjen bőrgyógyásztól kontrollt.

8. Fej-nyaki régiót érintő besugárzás esetén műnyálra lehet szükség a nyál pótlására. Az ízérzékelés csökkenése, megszűnése ellen nincs hatékony módszer, ez lehet átmeneti és tartós állapot is.

9. Mind a dohányfüst, mind az alkohol szárítja, irritálja a nyálkahártyát, ezért közvetlenül fokozhatja a fájdalmat és a panaszokat. Ez az erős fűszerezésre is igaz.

10. Fej-nyaki régió besugárzása esetén is különösen ügyelni kell a szájhigiéniára, a fogak és a szájüreg tisztítására. Mentolos, alkoholos szájvizek nem ajánlatosak, de kamillás szájöblítő mérsékelheti a gyulladást.

11. Ha hányás, hányinger jelentkezik, kérjünk hányingercsökkentő gyógyszert az orvostól. Inkább többször együnk kevesebbet, kerüljük a zavaró szagokat, a túl meleg és fűszeres ételeket, evés után ülve pihenjünk, fagyasztott gyümölcs vagy gyümölcsjoghurt szopogatása is segíthet.

12. A kismedencei vagy hasi besugárzások, a vastagbelet, végbelet érintő kezelések hasmenést okozhatnak: ekkor kerülni kell a koffeint, a rostos ivóleveket, a gázképző hüvelyes növényeket, a tejet és tejtermékeket.

13. Igyon! El kell kerülni a kiszáradást, ezért sok folyadékot kell inni, s ha az étkezés nehezen meg, a folyadékokat kell táplálóbbá, kalóriadúsabbá tenni.

14. Egyen! Ha nehézkesen, fájdalmasan, kedvetlenül megy is a táplálkozás, az evés előfeltétele az állapotjavulásnak. El kell kerülni a legyengülést, ezért enni kell legalább pépes, könnyen emészthető, de fehérjedús, kalóriában gazdag ételeket, leveseket, szószokat, turmixokat. Jelentős fogyás esetén a kezelőorvos receptre felírhat különböző ízekben elérhető speciális gyógytápszert is a legyengülés megakadályozására.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan értelmezzem a laborvizsgálat eredményeit?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérteszt

Forrás: Rákgyógyítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához