Mindenki ezt nézi most!

Szemdaganat: ezért vigyázzon nyáron a napozással!

Szemdaganat: ezért vigyázzon nyáron a napozással!

A szem daganatos megbetegedése viszonylag ritka, és sajnos még nem tudjuk, hogy pontosan mi okozhatja. Azonban a megfelelő napszemüveg viselésének nagy szerepe lehet abban, hogy a kialakulásának a rizikóját csökkenteni tudjuk.

A szemet érintő daganatok lehetnek elsődlegesek (vagyis magából a szemből, illetve az azt körülvevő szövetekből, szervekből kiindulók), illetve másodlagosak (vagyis a szemdaganat már áttétként jelentkezik). A szemet magát érintő daganatok közül a melanoma a leggyakoribb, mely azokból a sejtekből indul ki, melyek a szemünk színét adják.

A szemdaganat kialakulásának rizikófaktorai

Mint minden daganatos betegségnél, a szemdaganatnál is meghatározhatóak bizonyos rizikófaktorok. Ezek egy részén nem tudunk változtatni, másokon, melyek az életmódunkkal vannak összefüggésben, igen. A nem megváltoztatható tényezők közé tartozik például a szemszín, az életkor vagy a genetikai örökségünk. A szemet érintő melanoma valamivel gyakoribb a férfiaknál, a világos szeműeknél, illetve azoknál, akiknek sok anyajegye van. A szemfehérjén található, barnás színű ún. Ota-foltok megléte is növeli a szem melanomájának a rizikóját.

A melanoma gyakoribb az idősebb korosztály tagjainál (a gyermekeknél általában más típusú szemdaganatok alakulnak ki). Bár előfordulhat, hogy egy család több tagjánál is megjelenik ez a betegség, ez rendkívül ritka. Ugyanakkor egy ritka örökletes betegség, a BAP1 daganat szindróma esetén a szemet és a bőrt érintő daganatok, illetve más tumoros megbetegedések kockázata is nő.

A szemdaganat kialakulásának külső okai

A külső, befolyásolható tényezők megléte nem egyértelműen bizonyított, de egyes szakemberek szerint szerepet játszhat a betegség kialakulásában a túl sok napfény, hiszen ez ugyanúgy hathat a szemünkre, mint a bőrünkre. Nem bizonyított a bőrrák és a szemdaganat közötti összefüggés sem, bár előfordulhat, hogy valakinél a szemdaganat kialakulását a bőrt érintő melanoma megjelenése előzi meg.

Így fedezze fel időben a melanoma jeleit - kattintson tovább!

A napfény káros hatásai ugyanakkor egyértelműen bizonyítottak: az UV-sugarak gyorsítják az öregedési folyamatokat és jelentősen megnövelik a bőrrák kockázatát is. A bőrünket tehát érdemes védeni, például fényvédő krémek, széles karimájú kalapok, megfelelő, világos színű ruházat segítségével. Emellett az ajánlások szerint napszemüveget is javasolt viselni, többek között azért, mert így a szem körüli érzékeny bőrterületet védjük.

Forrás: egeszsegkalauz.hu