Ezeket látta már?

Szenzáció lehet: nanorészecskékkel a daganatok ellen!

2015.06.15. Módosítva: 2015.11.04.

Számos daganatos betegség esetén a túlélés csak néhány év, mert a daganat (előbb-utóbb) kiújul. A kiújulás mértéke, a tumor terjedése valószínűsíthetően a rákkal kapcsolatba hozható őssejtektől függ, melyeket hagyományos kemoterápiával nehéz, vagy lehetetlen elérni. Újabb kutatások új technológiával kísérleteznek, ún. nanorészecskékkel szállítják a gyógyszereket a megfelelő sejtekhez. Egereken eddig meglepően jó eredményeket tapasztaltak.

A képen is jól látható egy ilyen nanopartikulumos vizsgálat eredménye, ahol a bejuttatott gyógyszer mintegy 24 órán belül jelentős mértékű daganat-zsugorodást tudott elérni a kísérleti állatokon. A közlemény az amerikai ACS Nano hasábjain jelent meg a közelmúltban.

Szenzáció lehet: nanorészecskékkel a daganatok ellen!

A tumorellenes kemoterápia sok esetben valóban csökkenti a tumor méretét, de a rákos őssejteket (CSC) nem képes elpusztítani. Bár ezek a tumornak csak egy kisebb részét képezik, a gyógyszerek hatástalansága megnöveli e részek fontosságát. Innen ugyanis elindulhat a tumor újranövekedése, terjedése, szóródása. A kutatók ötlete az volt, hogy ismert hatású rákellenes kemoterápiás szert (ez esetben a doxorubicint, mely daganatellenes antibiotikum) "csomagoltak be."

A technikai részletekkel nem untatnánk az olvasókat, lényege hogy egy kitozán nevű, természetes poliszacharid "burkolattal" látták el a gyógyszermolekulákat. A tumorok savasabb közegében a nanorészecske lebomlik, leadja a gyógyszert. A fenti képen látható kísérletes tumor emberi emlőráksejtekből áll, amelyek egereknek történő beadás után képződnek. A nanorészecskékkel való kezelést követően mellékhatást nem észleltek.

Megjegyzés: természetesen tudjuk, hogy az állatkísérletes eredmények 1:1-ben nem ültethetőek át emberi terápiára, de az eredmények ígéretesek a tumorterápiát illetően.

Irodalom:

Wei Rao, Hai Wang, Jianfeng Han, Shuting Zhao, Jenna Dumbleton, Pranay Agarwal, Wujie Zhang, Gang Zhao, Jianhua Yu, Debra L. Zynger, Xiongbin Lu, Xiaoming He. Chitosan-Decorated Doxorubicin-Encapsulated Nanoparticle Targets and Eliminates Tumor Reinitiating Cancer Stem-like Cells. ACS Nano, 2015; 150529083600004 DOI: 10.1021/nn506928p

Forrás:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610111131.htm

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához