Ezeket látta már?

Szenzáció lehet: onkolitikus vírusokkal a daganatok ellen?

2015.01.16. Módosítva: 2015.11.04.

Együttműködés az immuno-onkológia terén, onkolitikus (daganat-oldó) vírusok kidolgozására. Az AstraZeneca bejelentette, hogy biológiai kutató-fejlesztő cége együttműködésbe kezd egy nemzetközi biotechnológiai vállalattal, a daganatellenes terápiában újszerű, onkolitikus vírusok fejlesztése céljából.

Az együttműködés lehetővé teszi az egyik cég immunoterápiás fejlesztési portfólióját kombinálja a másiknak az onkolitikus víruskutatási programjával, jelenleg éppen a VSV (vesicularis stomatitis) vírust illetően.

Szenzáció lehet: onkolitikus vírusokkal a daganatok ellen?

A program Humán Fázis I vizsgálatban elemzi majd ezen onkolitikus vírus hatását májsejteket érintő rák, egyéb májba áttéteket adó daganatokat illetően.

Az onkolitikus vírusokat a tumorsejtekre célozzák, az ún. "ölő potenciáljuk" azonos a víruséval. A VSV (lásd a keretes részt is) természetesen előforduló vírustípus, amely speciálisan úgy alakítottak biotechnológiai eljárással, hogy csak a tumorsejteket fertőzzék meg, az egészséges sejteket ne károsítsák.

A VSV-vírusról

A VSV: vesicularis stomatitis "Indiana" vírus, az ún. Rhabdoviridae víruscsalád tagja. Itt található egyébként a veszettség (rabies) kötismert vírusa is... A VSIV főként állatok körében fertőz: rovaroktól a marhákig, lovakig, sertésekig. Éppen ezért különös jelentősége lehet a gazdák, farmerek körében. Állatokon az ún. kéz-láb betegséget okozza. Zoonózis révén emberre is átterjedhet, itt influenzaszerű tüneteket okozhat. Ami nagyon jellemző, hogy a sejtek ún. lízisét, "feloldását" váltja ki, azaz elpuszttítja a megtámadott sejtállományt.

Egyértelmű, hogy e vírusok fontos terápiás fegyvert jelenthetnek majd a daganatellenes küzdelemben, és szinergista, egyirányú hatást fejthetnek ki a cég által kidolgozott immunoterápiás eljárásokkal.

"Úgy véljük, hogy cégünk immunoterápiás portfóliója, mely kihasználja az immunrendszer daganatellenes hatását kombinálható lesz ily módon a VSV-programmal" – említi a biotechnológiai cég egyik vezetője.

"Megpróbáljuk saját (terápiás) céljainkra kiaknázni a vírusok – és az immunrendszer - belső intelligenciáját, melyek normál esetben egymás ellenfelei, hogy ez esetben közös erővel fejtsenek ki hatást egy másik célpont: a daganatsejtek ellen."

forrás:

http://www.worldpharmanews.com/astrazeneca/2983-medimmune-enters-licensing-agreement-with-omnis-pharmaceuticals-for-oncolytic-viruses-in-immuno-oncology

Forrás: Sajtóközlemény