Ezeket látta már?

Terhesség - és emlőrák (mi legyen a kezeléssel?)

A terhes emlőrákosok se halogassák a kezelés megkezdését! A German Breast Group nevű egészségügyi szervezet vezető kutatója, Dr. Sibylle Loibl szerint nem szabad késleltetni a mellrákos nők kezelését csupán azért, mert várandósok.

Dr. Loibl a 33. San Antoniói Emlőrák Szimpóziumon ismertette annak a kutatásnak az eredményeit, amelynek során ő és kollégái részletesen megvizsgálták a különböző mellrák elleni kezelések hatásait a születendő gyermekekre. "Bár a terhesség alatti emlődaganatok előfordulási aránya viszonylag alacsony az összes daganatra vetítve (2-3 százalék), egyre több nő halogatja a gyermekszülést, ez pedig növelheti a rákos megbetegedések előfordulását a várandós nők körében" - nyilatkozta Dr. Loibl.

Terhesség - és emlőrák (mi legyen a kezeléssel?)

A tudósok összesen 313, 23 és 47 év közötti nőt vizsgáltak meg, akiket mind terhességük alatt diagnosztizálták emlődaganattal. A nők 23 százalékánál az első trimeszter idején, 42 százalékuknál a második trimeszterben, 36 százalékuknál pedig a harmadik trimeszterben fedezték fel a betegséget.

A gyermekek közül kettő a szülés után azonnal meghalt, 29 anyuka pedig úgy döntött, nem hordja ki gyermekét betegen. A koraszülés gyakoribb volt azok között a nők között, akik nem részesültek kemoterápiás kezelésben, és az ő gyerekeik születési súlya is kisebb volt, mint azoké a gyerekeké, akiknek édesanyját kemoterápiával kezelték. Születési rendellenességek mindkét csoportban előfordultak, elsősorban a koraszülés következtében.

"A kutatási adatok alapján azt ajánljuk a terhes rákbetegeknek, hogy ne mondjanak le gyermekükről, és folytassák a szükséges kezeléseket, amennyire csak lehetséges. Persze mindenképp fontos, hogy az onkológus együttműködjön az újszülött specialistával és az édesanya kezelőorvosával, hogy a terhes daganatos beteg és gyermeke a lehető legjobb ellátást kapják" - nyilatkozta Dr. Loibl.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához