Ezeket látta már?

Tudjunk többet a májrákról...

Ma Magyarországon többen vannak tisztában azzal, miként kerülhetik el a májrákot, mint 3 hónappal ezelőtt. A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által közösen jegyzett, a Rákgyógyítás médiapartnerségével szervezett sajtópályázatra 29 pályamunka érkezett: online szerkesztőségek, megyei és országos napi- és hetilapok, regionális és országos rádióadók, televíziós stúdiók egyaránt helyet adtak a kérésnek, hogy a májrák témáját körbejárva segítsenek, hogy minél többen időben eljussanak orvoshoz azok közül, akiket fenyeget a rosszindulatú májbetegség.

Már a médiakampány 2011. márciusi meghirdetésekor sok szerkesztőség napirendre vette a témát, s a későbbi hónapokban is sokan időt és energiát szántak arra, hogy meggyőzzenek háziorvosokat, szakorvosokat, érintett betegeket: a nyilvánosság elé állva segítsenek, hogy minél több embernél idejében felfedezzék, ha a májban rosszindulatú folyamat van jelen, amelyről esetleg még nincs is tudomása. Magyarországon ugyanis legtöbbször éveken át fennálló májzsugor (cirrózis) talaján alakul ki a májrák: a rosszindulatú elváltozás rendszeres ultrahangvizsgálattal időben felfedezhető.

Tudjunk többet a májrákról...

A június 20-i határidőig sok műfajban érkezett pályamunka, ezeket orvosi-újságírói szakmai bírálóbizottság értékeli. Eredményhirdetés 2011. július 28-án, a Hepatitis Világnapon lesz.

A kiíró társadalmi szervezetek a betegségtől fenyegetett családok nevében is tisztelettel köszönik az újságírók, riporterek, stábok és szerkesztők munkáját, a magyarországi szerkesztőségek összefogását. Hisszük, hogy ezzel hozzájárultak a májbetegségek időben való felfedezéséhez, a betegek életkilátásainak javításához, családi tragédiák megelőzéséhez.

A pályázó alkotók, illetve szerkesztőségek névsora a oldalon érhető el.

Kiadó: Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért

Forrás: Rákgyógyítás