Ezeket látta már?

Tüdőrákja volt, de asztmának hitték az orvosok

asztma, nehézlégzés

Hiába ment orvoshoz a nő, nem daganattal kezelték, hanem asztmával - tévesen.

Amire a 49 éves Lori Morris-nál diagnosztizálták a rákot, addigra a testében már szétterjedt a daganat. Az évek alatt több orvoshoz is elment, de asztmásként kezelték, nem pedig daganatos betegként. A szomorú esetről egy amerikai lap számolt be.

Daganata volt, de asztmának hitték

A nő kifejezetten jó egészségi állapotnak örvendett, hegyet mászott, túrázott, rendszeresen sportolt, vagyis aktív volt. 2013-ban azonban az egyik nap nehézlégzést tapasztalt, és zihálni kezdett. Hirtelen állapotromlásról számolt be, és még a lépcsőzést is nehéznek találta.

Mivel a tünetei nem hagyták nyugodni a nőt, elment a háziorvosához, aki először tüdőfertőzésre gyanakodott. Felírt antibiotikumot, és inhalációs készüléket is javasolt Morris-nak - mindezek természetesen, hatástalanok voltak. Eltelt pár hónap, ekkor a nő ismét visszament az orvosához, és elmondta neki, hogy nem javulnak a panaszai. Ez alkalommal az orvos asztmát állapított meg a nőnél, akit nem nyugtatott meg a diagnózis, így felkeresett egy másik szakembert. Egy sor fizikai vizsgálaton esett át, többek között tüdőröntgenen, és az eredmények alapján az orvosok megnyugtatták Morris-t, hogy mindent rendben találtak.

Az évek teltek, és 2018-ban a nő még mindig küzdött a tünetekkel, amikor újabb ijesztő tüneteket tapasztalt: lebénult a bal oldalára, és azonnal kórházba szállították. Ott azt mondták neki, hogy egy gócot találtak az agyában, ami másodlagos daganat jelenlétére is utalhat, de vírus is okozhatja.

Végül Morris-on további vizsgálatokat is végeztek, hogy kiderítsék, mi az oka az agyi elváltozásnak. Ekkor látták meg az orvosok a tüdőben a 6 centis daganatot, ami az agyban áttétet képezett. Eddigre már azonban az egész testében szétterjedt a rák: a vesében, a nyirokcsomókban, a hasnyálmirigyben, és a májában is. A nő a 4. stádiumban volt. Az ottani orvos azt mondta neki, hogy a röntgen helyett CT-re kellett volna küldeni anno, és fény derülhetett volna a daganatra.

Végül a nőt megműtötték, eltávolították a daganat egy részét, és gyógyszeres kezelést kapott.

Mik a tüdőrák tünetei?

A tüdőrák kialakulásakor kóros sejtnövekedés következik be, amely befolyásolja a tüdőfunkciót, s ez kezdetben négy jellegzetes tünetet okozhat:

  • köhögés vagy annak megváltozása,
  • vérköpet megjelenése,
  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom.

Ezen tünetek észlelésekor a legfontosabb tennivaló, hogy azonnal felkeressük a háziorvost, aki vizsgálatokat, pl. vérvétel, röntgen, szövettani vizsgálat rendelhet el, tüdőgyógyászhoz irányítja a beteget. Fontos azonban megemlíteni, hogy néha a beteg tünetmentes és a betegség diagnosztizálására csak véletlenül, egy más területre irányuló orvosi vizsgálat során derül fény (pl. mellkasröntgen).A tüdőrák előrehaladottabb állapotában további tünetek jelentkeznek, úgy mint

  • rekedtség,
  • nyelési nehézség,
  • erősebb légszomj,
  • fáradtság,
  • fájdalom,
  • vérszegénység.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz