Ezeket látta már?

Túlzásba vitt A-vitamin szedés: így növelheti a tüdőrák kockázatát

A-vitamin, adenokarcinóma, retinol, tüdőrák

Egy kutatás kimutatta, hogy a túlságosan magas étrendi retinolbevitel fokozza a tüdőrák kockázatát.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy új tanulmány alapján írt arról, hogy a túlzott A-vitaminfogyasztás növelheti a tüdőrák kockázatát:

"A Frontiers in Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban az étrendi antioxidáns vitaminbevitel tüdőrákra gyakorolt ​​okozati hatásának felmérésére végeztek egy vizsgálatot úgynevezett kétmintás mendeli randomizáció alkalmazásával (a mendeli randomizáció olyan módszer, ami egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért, mennyire okozója a betegségnek).

Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett A-vitamin (retinol)-bevitel ok-okozati összefüggésben áll az összes tüdőrákkal (esélyhányados = 1,844), a laphámsejtes tüdőrákkal (esélyhányados = 2,162) és a tüdő adenokarcinómával (esélyhányados = 1,706).

Ezenkívül a karotin növényi festék (az A-vitamin elővegyülete) pozitív összefüggést mutatott a tüdő adenokarcinómával (esélyhányados = 1,510).

Nem volt azonban statisztikailag jelentős kapcsolat az egyéb étrendi antioxidánsok (C-vitamin és E-vitamin) bevitele és a tüdőrák között.

A kutatás tehát kimutatta, hogy a túlságosan magas étrendi retinol-bevitel fokozza a tüdőrák kockázatát, a karotin pedig az adenokarcinómát."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen rövidítés jelzi az orvosi leleten, ha daganatot találtak

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához