Ezeket látta már?

Új kezdeményezés: védőoltás a tüdőrák ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a daganatos betegségek leggyakoribb és leghalálosabb változatának számító tüdőrák világszerte 1,4 millió ember halálát okozza évente. Bár a jelenlegi kezelések megnövelhetik a túlélési arányt, ha a betegséget korai stádiumában mutatják ki, az előrehaladott tüdőrák túlélési aránya alig 1 százalék. A késői stádiumú tüdőrákban szenvedő betegeknek azonban mostantól újabb eszközük is lehet a betegség elleni harcban. A kubai egészségügyi szervek bejelentették, hogy piacra dobják a világ első tüdőrák elleni terápiás oltóanyagát.

A CimaVax-EGF nevű vakcinát harmadik és negyedik stádiumú tüdőrákban szenvedő betegeknek szánják, akik nem reagálnak a kemoterápiára, a sugárkezelésre és más kezelésekre. Bár az oltóanyag nem gyógyítja meg a betegséget, minimálisra csökkenti a daganat növekedését antitestei révén, melyek megtámadják a szabályozatlan sejtnövekedést lehetővé tévő fehérjéket.

Új kezdeményezés: védőoltás a tüdőrák ellen?

"A gyógyszer a tüdőrákot kontrollálható krónikus betegséggé változtatja azáltal, hogy antitestek termelését váltja ki azon fehérjék ellen, amelyek a szabályozatlan sejtnövekedést kiváltják" – nyilatkozta Gisela Gonzalez, a havannai Molekuláris Immunológiai Központ munkatársa. "A betegséget nem lehet megelőzni, ez a vakcina azonban jelentős mértékben javítja a súlyos betegek állapotát."

A kutatók több mint ezer tüdőrákos betegen végeztek klinikai kísérleteket Kubában, ahol az oltóanyag jelenleg ingyen hozzáférhető. Mivel Kubában a lakosság jelentős része dohányzik, a tüdőrák számít az első számú haláloknak 15-ből 12 tartományban.

Néhány szó a hatásról

A cikkben említett gyógyszer terápiás rákellenes vakcina. Mit jelent ez közelebbről?

A gyógyszerben lévő hatóanyag az aktív immunterápián alapul, az egyéni immunválaszt befolyásolja, amivel a szervezet antitestjei reagálnak az EGF-re (epidermális növekedési faktor).

A cikkben említett klinikai vizsgálatok lényege: NSCLC-ben, azaz nem kissejtes tüdőrákban vizsgálták, előrehaladott esetekben, tehát nem megelőzés céljára.

Az eredmények szerint a védőoltást kapott betegek a kontroll-csoporthoz képest hosszabb túlélést mutattak.

Nemcsak egyéb daganatos betegségekben kell majd szintén vizsgálatokat végezni, hanem a krónikus (hosszútávú) adás tekintetében megállapítani, mennyire biztonságos a gyógyszer alkalmazása.

forrás: pubmed

A 25 éves kutatás eredményeképpen megszületett tüdőrák elleni vakcina alapelvét a kutatók más rákos daganatok, például a prosztata-, a méh- és az emlőrák kezelésére is szeretnék alkalmazni.

Forrás: Medipress