Ezeket látta már?

Vallás és orvoslás

2009.11.09. Módosítva: 2015.11.04.

Vajon segíti, vagy hátráltatja a gyermekonkológusok munkáját a vallásosság? Vagy éppen a beteg állapotától függ? A Brandeis Egyetem kutatói ezt a kérdést elemezték a Social Problems legutóbbi számában.

Harminc, a legjobb klinikai központokban dolgozó gyermekgyógyásszal és gyermekonkológussal készített mélyinterjú alapján Wendy Cadge szociológus, a közlemény vezető szerzője megállapította, hogy az orvosok pragmatikusan tekintenek a vallásra, mely befolyásolja a családok döntéshozatalát, illetve erőforrást jelenthet végstádiumú betegek esetében. A vallási meggyőződés gátolja azonban a munkát, amikor ellentmondásba kerül az orvos döntésével.

A gyermekgyógyászok szerint szakmájukat nem érinti jelentős mértékben a kérdés, mivel elsősorban egészséges, vagy gyógyítható gyermekekkel dolgoznak. A gyermekonkológusok azonban érzékelik, hogy a vallás segítheti a családokat a haldoklás, vagy a rossz hírek feldolgozásában. Az orvosok számára azonban gátat jelenthet a vallás, amikor ellentmond az egészségügyi ajánlásoknak, azonban segítséget jelenthet, mikor a spiritualitás segítségével orvosilag megválaszolhatatlan kérdésekre ad választ.

A felmérésben szereplő orvosok közül mindössze egyetlen kérdezett rá rendszeresen betegeinek vallásosságára. A többi gyermekorvos szerint a beteg hite vagy nem lényeges, vagy túl személyes kérdés. Mégis, ha a medicina csődöt mond, mindig előtérbe kerül a vallás és spiritualitás.A vizsgálat szerint a hit gyakran segít a betegeknek és családoknak a kuratív (gyógyító célú) és palliatív (a tünetek enyhítésére szolgáló) kezelés közti váltásban. Az egyik orvos úgy fogalmazott, hogy a túlvilági élet elfogadása segít a nehézségek feldolgozásában még a betegnek is. Az ilyen családokkal, akik meg vannak róla győződve, hogy a halál utáni világ alapvetően jobb, mint az élőké, könnyebb a halálról beszélni.

Cadge elmondta, hogy az orvosok számára nehéz szembesülni azzal, ha a vallásos hiedelmek rossz irányban befolyásolják a beteg egészségével kapcsolatos döntéshozatalt, ám végül, amikor a szeretett személy halála közeledik, örülnek a családban élő hitnek, mivel segít választ találni az orvosilag megválaszolhatatlan "miért pont mi" kérdésre.

Forrás: MTI