Ezeket látta már?

Vastagbélrák: egyre több fiatalnál diagnosztizálnak ilyen daganatot

vastagbélrák, vastagbéldaganat, rák, tumor

Az endoszkópos szűréssel drasztikusan lehetne csökkenteni az elhunytak számát, ugyanakkor ezeken a vizsgálatokon az emberek elenyésző része vesz részt.

A világon 2040-re a vastagbélrák lehet a második leggyakoribb, halált okozó daganatos betegség az 50 év alatti felnőttek körében, Magyarországon már most minden tizedik beteg 55 évnél fiatalabb.

A vastagbélrák a fiatalok betegségévé válik?

A vastagbélrák évek alatt, fokozatosan és tünetmentesen alakul ki, így a legtöbbször a panaszok jórészt 60 év felett jelentkeznek, ezért jellemzően a betegséget az idősek problémájának tartják. Egy amerikai projektben az elmúlt évtizedek rákstatisztikai tendenciát összesítették, és előrejelzést készítettek a megbetegedések előfordulásáról. Ebből kiderült, hogy 2040-ben a vastagbélrák továbbra is ott lesz az öt vezető daganatos betegség között a tüdő-, mell- és hasnyálmirigy- és májrák, illetve a melanóma mellett. Ugyanakkor a szűrőprogramoknak köszönhetően az idősek körében csökken majd a halandóság, a fiataloknál (18-49 évesek) viszont ez lesz a második vezető halálok a rosszindulatú daganatos betegségek közül, megelőzve ezzel több egyéb ráktípust.

A vastagbéltükrözés több, mint szűrés

2020-ban több mint 1,9 millió új vastagbélrákos esetet regisztráltak világszerte, míg Magyarországon összesen 5,5 ezer páciensnél diagnosztizálták a betegséget. Ez egyébként a hazai éves átlagnál körülbelül 1000 fővel kevesebb, ami jórészt a COVID járvány miatt elmaradt vizsgálatoknak tudható be. A magyar statisztikából is kiderül, hogy mind a hölgyeknél, mind pedig a férfiaknál minden tizedik beteg az 55 év alatti, fiatalabb korosztályból került ki. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője elmondta:

Valóban él egy tévhit az emberekben, hogy a vastagbélrák az idősek betegsége, holott a rákhoz vezető út 10-15 évig tart. Ha egy páciensnél még időben felfedezik a betegséget, akkor az ötéves relatív túlélési arány 90%-os. Sajnos azonban a tapasztalatok szerint ez 10 esetből csak 4-re igaz. Amikor a betegek általában orvoshoz fordulnak, akkor már olyan panaszaik vannak, amelyek már egy előrehaladottabb stádiumú betegségre utalnak. Az endoszkópos vastagbélrákszűrésen nem csak az esetleges elváltozásokat azonosítjuk, de további előnye ennek a típusú vizsgálatnak, hogy eltávolíthatók azok a gyanús polipok is, amelyekből később kifejlődhet a rák, így a megelőzést is szolgálja.

A családilag érintetteknél fokozott a kockázat

Általánosságban elmondható, hogy 45 év felett mindenkinek ajánlott a vastagbélrákszűrés, amelynek egyik leghatékonyabb módja a kolonoszkópia, azaz az endoszkópos vastagbéltükrözés.

A vastagbélrák kialakulásában az egészségtelen életmód mellett fontos tényező a genetika, így azoknak a pácienseknek, akiknek a családjában előfordult a betegség, azoknál 10 évvel korábban kell elkezdeni a szűrést, mint amikor azt a rokonnál felismerték.

tette hozzá az Affidea gasztroenterológus szakorvosa. Ennek ellenére egy szűrési hajlandóságot vizsgáló kutatásban a magyar érintettek fele azt mondta, hogy még soha nem volt vastagbélrák szűrésen, holott a közvetlen családtagjai között előfordult a vastagbélrák.

Minden második ember fél a vastagbéltükrözéstől

A kérdés az, hogy az emberek miért nem mennek el vastagbélrákszűrésre, még azok sem, akiknek pedig kötelező lenne. A fent említett nemzetközi felmérés szerint a magyar résztvevők 53%-a egyszerűen fél a vastagbéltükrözéstől, illetve 52 %-uk a tünetek hiánya miatt még nem is gondolt rá, 18%-uk az eredmények miatt is aggódik, míg 10%-uk az időrabló várakozás miatt nem vesz részt szűrésen. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert kiemelte:

„Az Affideánál is elérhető az altatásban végzett endoszkópos vastagbélrákszűrés, így a páciens semmilyen kellemetlenséget nem érez a vizsgálat során, nem kell félni tőle. Mivel előre egyeztett időpontban, gyorsan és hatékonyan történik a szűrés, a hozzánk érkezőknek az idő miatt sem kell aggódni. Mindig hangsúlyozom, hogy nem szabad várni a szűréssel addig, amikor már panaszok jelentkeznek, mivel az már egy előrehaladottabb betegségre utal. Szűrésre akkor kell menni, amikor még nincs tünet! Ezt a vizsgálatot 45 év felett mindenkinek javasolt elvégeztetni, de akinek a családjában előfordult a betegség, azoknak kötelező. Az endoszkópos tükrözést a mammográfiával vagy a méhnyakrákszűréssel ellentétben nem kell évente ismételni, hiszen, ha valakinél nem találunk polipokat, elváltozásokat, akkor 5-10 évig nincs szükség újabb kolonoszkópiára.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen vizsgálatokon át vezet az út az IBS diagnózisáig

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vastagbélrák

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához