Ezeket látta már?

Vastagbélrák, végbélrák: bizonyos magasság felett nagyobb rá az esélye

vastagbélrák, daganat, rák, magasság

A legújabb megfigyelések szerint az, aki nagyra nőtt, nagyobb eséllyel nézhet szembe a vastagbélrák és a végbélrák kockázatával.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a vastagbélrák kialakulásának a kockázata függ a magasságunktól is:

"Egy új meta-analízis (korábbi vizsgálatok előre lefektetett szempontok szerinti összesített elemzése) szerint a nagyobb testmagasság összefügg a nagyobb vastagbél- és végbélrák (kolorektális rák)-kockázattal.

Az eredmények szerint a legmagasabbak vastagbél- és végbélrákkockázata 24%-kal volt nagyobb, mint a legalacsonyabbaké; minden 10 cm-es testmagasság növekedés többlet 14%-al nagyobb kolorektális rákkockázattal társult, miután figyelembe vették a különféle torzító tényezőket. Az összefüggés különösen a végbélrák esetében állt fenn.

Ez azért figyelemreméltó, mert a népesség testmagassága az elmúlt évszázadban jelentősen nőtt. Egy elképzelés szerint a kapcsolat forrása a magasabb emberek nagyobb méretű szerveiben keresendő. Magasabb gyermekeknél nagyobb az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintje is, amelynek szerepe lehet a rákos elváltozások kialakulásában. A növekedési hormon stimulálja az IGF-1-et.

Mindazonáltal a polipokon kívül vannak ismert kockázati tényezők, köztük az alkohol, az elhízás, az emelkedett vércukorszint, a magas vérnyomás, az emelkedett vértrigiceridszint, táplálkozási tényezők, amelyek hajlamosítanak a fiatalabb kori kolorektális karcinómára."

Zhou E, Wang L, Santiago CN, Nanavati J, et al. Adult-Attained Height and Colorectal Cancer Risk: A Cohort Study, Systematic Review and Meta-Analysis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2022 Mar 1:cebp.0398.2021. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-21-0398.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKETŐ CIKK>

Vérzés, hasfájdalom és hasmenés: ezek a végbélpolip tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport