Ezeket látta már?

Veszélyben a súlyos rákbetegek gyógyszerellátása

2012.12.13. Módosítva: 2015.11.04.

A nagy értékű daganatellenes gyógyszerelések igen jelentős csökkentését tervezi a kormányzat az Emmi honlapján látható tervezet szerint. Ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés.

Az áttétesek, (néhány hónap várható túléléssel) első körben nem juthatnának hozzá az életet jó eséllyel meghosszabbító kezeléshez.

Veszélyben a súlyos rákbetegek gyógyszerellátása

Az orvosok szigorúbb előírások szerint kell szelektáljanak a betegek közül: kik részesülhetnek a modern gyógyszeres kezelésekből.

Az OOI (Országos Onkológiai Intézet) körlevelet írt az érintetteknek: szükséges az erőteljes takarékosság. Az EMMI ezután tette közzé az "egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról" szóló közleményében a daganatos betegségekre vonatkozó új irányelveket.

A betegszám-csökkentés főként a vastagbélrákosokat érintheti, de jóval több kritériumnak kell megfelelni az emlőrákosoknak is.

A nehezen érthető szöveg lényege: első körben csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnek célzott kezelésben, akiknél van esély a végleges gyógyulásra, ill. operálhatóvá válásra. Súlyosabb betegek, ahol néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben hagyományos kemoterápiát kell alkalmazni. Csak akkor lehet váltani a modern gyógyszerre, ha a hagyományos kezelés nem javított az állapotukon.

Bodoky György, a Szent László Kórház onkológus főorvosa felháborítónak és betegellenesnek tartja ezt az tervezetet. Leszögezte, a tervezet lehetetlenné teszi a vastagbélrák kezelését, és visszalépést jelent.

Hazánkban a vastagbélrák az egyik vezető halálok, évente átlagosan 9.000 az új esetek száma. Ebből mintegy 5.000 a késői felismerés miatt egy éven belül meghal. A főorvos szerint e betegcsoportból a rendelet egy szűk réteget választ ki: akiknél fennállhat a remény a teljes gyógyulásra.

A hozzátartozó beszél...

"Hogy is van ez? Anyukám a statisztikák és az orvosok előrejelzései szerint egy évig élhetett volna még, miután rákot diagnosztizáltak nála, ehhez képest öt évig volt még velünk.

Ha ez a rendelet évekkel ezelőtt érvényben lett volna, akkor nagyjából fél évvel a diagnózis után ő már nem részesült volna kezelésben és tényleg meghalt volna, úgy, ahogy azt a statisztikák mutatják, az orvosok mondták. Csak azért, mert "várhatóan" már nem lehetett volna megmenteni.

Pedig a kezeléseknek, az abból fakadó hitnek és mérhetetlen erejének köszönhette ő is, és mi, a családtagjai is, hogy ilyen sokáig velünk volt még. Nem értem. Ilyen alapon feledkezzünk meg mindenkiről, dobjuk ki a kukába, aki elvileg menthetetlen rákos beteg???"

Forrás: MTI