Ezeket látta már?

Dializált betegek figyelem! Étrendi tanácsok, hasznos tudnivalók

Betegségek
2010. június 08. 11:32
Módosítva: 2025. február 06. 15:05
dialízis kezelés vese étrend

Mire figyeljünk oda dialízis után, mi a legmegfelelőbb energiaforrás ezután?

A szénhidrátok jelentik szervezete számára a legfontosabb energiaforrást. Fő funkciójuk az energia tárolása a szervezetben. Bizonyos szénhidrátok, mint például a cukorban található szénhidrátok gyorsan felszívódnak. Mások, az összetettebb szénhidrátok hosszabb idő alatt bomlanak le, így hosszabb időn át biztosítanak energiát. Ezek megtalálhatóak a tésztában, rizsben vagy barna kenyérben.

A világ számos részén a zsírt nem megfelelő energiaforrásnak tekintik. A valóságban azonban ez az egyik leghatékonyabb. A zsírnak egyéb fontos szerepe is van: segít az egészséges sejtek felépítésében, illetve képessé tesz bennünket a vitaminok felvételére. A legjobb és leginkább szívbarát zsírforrást a tejtermékek, a zsíros halak és az olajok jelentik az Ön számára. Ha nehezére esik hízni, ne mellőzze a zsírban gazdag ételeket, vagy próbáljon meg kissé több olajat adni az ételeihez. A fehérjék jelentik a másik energiaforrást. Mivel a sejtek igen fontos részét képezik, létfontosságúak a táplálkozásunkban. A fehérjék a húsban, halban, tojásban, tejtermékben és burgonyában találhatók

A dialízis kezelés kezdetével megváltozik az étrenddel elfogyasztható fehérje mennyisége is

Az ezt megelőző időszakhoz képest ez a mennyiség a duplájára nő. Testsúlykilogrammonként 1,2 - 1,5 g lehet. A fehérjék legalább 50%-a (fele) állati eredetű kell, hogy legyen.

A diéta alapelvei a dialízis kezelés idején:

  1. 1 A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.
  2. 2 Bőséges kalória bevitel 40 kcal/tskg.
  3. 3 Korlátozott folyadékfelvétel.
  4. 4 Sófogyasztás (Na bevitel) minimális.

Tápanyagok, ásványi anyagok:

  • Kálium max. 2000 mg/nap.
  • Foszfor max. 1000 mg/nap.

Az ételeket ne tartósított élelmiszerekből készítsük, mivel ezek a tartósítási eljárások miatt nagyon magas, nátrium- illetve sótartalommal rendelkeznek.(Pl. téli szalámi, füstölt húsok.) Részesítsük előnyben inkább a frissen elkészített ételeket, illetve azokat, amelyeket nem Na-tartalmú ízesítőkkel készítettek.

A testsúly figyelembevételével meghatározott fehérjemennyiség elfogyasztása nagyon fontos.

Hiányos táplálkozás esetén a szervezet saját fehérjéit bontja le, aminek tünetei:

  • fáradékonyság,
  • gyengeség,
  • vérszegénység,
  • általános rossz közérzet.

Milyen alapanyagokból állítsuk össze a napi menünket?

  • Fehérjeforrások: tojás, húsok, tej, tejtermékek.
  • Tojás: bármilyen formában fogyasztható.
  • Húsok: sertéshús, marhahús, csirke. A hal jelentős foszfortartalma miatt kisebb mennyiségben.
  • Húskészítmények: gépsonka, diétás húskészítmények. Nem ajánlottak: téli szalámi, turista, konzerváruk.
  • Tej: a napi megengedett értékeken belül.
  • Tejtermékek: tejföl, túró, kefir, a megengedett mennyiségen belül. A tejszín jelentős kalóriabevitelt is eredményez.
  • Sajtok: főleg ízesítésre használhatók, mert a foszfortartalmuk igen magas.
  • Pékáruk: a meghatározott tápanyag mennyiségen belül fogyasztható. Nem ajánlott a sózott termékek fogyasztása, például perec.
  • Zsírok: jelentős kalóriabevitelt jelentenek. A szalonnafélék közül a nem sózott és nem füstölt fogyasztható.

Kalóriabevitel

A naponta szükséges kalóriamennyiség 40 kcal/tskg. Elmek bevitele legalább olyan fontos, mint a fehérjebevitel. Jelentős kalóriaforrás a zsírokon kívül a cukor. Cukorka formájában megengedett, de a csokoládék, valamint édesség gyanánt is fogyasztott mogyoró a magas kálium és foszfortartalma miatt TILOS!

  • Folvadékfelvétel: a vese működésének hibája, vagy hiánya miatt a bevitt folyadék kiválasztása nem történik meg, a szervezetben a két dialízis közötti időszakban felszaporodik, jelentős lesz a súlygyarapodás. Ennek elkerülése érdekében a bevitt folyadék mennyiségét csökkenteni kell. A naponta bevihető folyadék mennyisége is. Igyekezni kell az értéktelen folyadékmennyiséget a lehető legkevesebbre csökkenteni. A nagy pohár víz helyett inkább egy citromlével ízesített jégkockát szopogasson el.
  • A sómennyiség: az étkezés során felhasznált nyersanyagok bizonyos mennyiségben tartalmaznak nátriumot. Igyekezni kell, hogy a nyersanyagok kiválasztásával és megfelelő konyhatechnikai alkalmazásával a só hozzáadása szükségtelen legyen. Az ételek élvezeti értéke így is megfelelő lesz. A sót helyettesítő ízesítő anyagokkal javítható az ételek íze.
  • Alkalmazható ízesítők: petrezselyemzöld, zellerzöld, paprikapor, kis mennyiségben bors, majoránna, babérlevél, szerecsendió, gyömbér, fűszerkeverék, amelyek sót nem tar talmaznak.
  • Édes ízeknél: citromlé, citrom héj, vanília, ánizs.
  • Tápanyagok, ásványi anyagok: az étrenddel elfogyasztott ásványi anyagok közül a legfontosabbak, amit feltétlenül figyelembe kell venni: a kálium és a foszfor mennyisége. Naponta elfogyasztható kálium max. 2000 mg, foszfor max. 1000 mg

Fontos, de aránylag magas káliumtartalmú nyersanyagok a zöldfőzelékek és gyümölcsök. A főzelékfélék káliumtartalma jelentősen csökkenthető, ha felhasználás előtt áztatjuk, vagy az első főzővizet leöntjük, majd a főzést tiszta, friss vízben folytatjuk. A száraz főzelékfélék fogyasztása a magas káliumtartalom miatt nem ajánlott.

Foszfor: az elfogyasztható mennyiség pontos betartása nagyon fontos, mert ellenkező esetben a csontokban elváltozások következhetnek be. Legnagyobb foszfortartalmú ételek közé tartoznak a már említett sajtok, és nagyobb mennyiségben a liszt és a lisztes áruk. A szervezetbe bevitt foszfor egy részét megköthetjük, és nem szívódik fel olyan módon, ha a napi étrendbe magas rosttartalmú ételeket is iktattunk. Magas rosttartalmú például a búzakorpa, amiből naponta 2 evőkanál mennyiség fogyasztása jó hatású.

Így étkezzen, ha úton van

Ha utazik, vagy több órára elmegy otthonról, csomagoljon megfelelő ennivalót. A magas kalória tartalmú harapnivalók, például a tojásos, vagy sonkás szendvicsek kiválóan kiegészítik a napi három főétkezést. Ez a dialízis napokon is ajánlott – próbáljon meg elfogyasztani egy szendvicset a kezelés első órájában. Ne feledje:

  • szervezete működéséhez energiára van szüksége
  • napi 3 kiadós főétkezés és 2 kiegészítő étkezés
  • a fizikai aktivitás növeli energia szükségletét
  • ne mellőzze a zsíros ételeket, ha híznia kell
  • próbáljon aktív maradni, töltsön időt a friss levegőn, és maradjon pozitív, őrizze meg a jó kedélyét

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Kezeletlen vesebetegség: ilyen végzetes következményei is lehetnek
Kapcsolódó cikk

Kezeletlen vesebetegség: ilyen végzetes következményei is lehetnek

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# diéta # terápia # vesebetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés