Ezeket látta már?

A csuklás okai - ha ezt tapasztalja, forduljon orvoshoz!

krónikus csuklás, tünetei, oka, kezelése, rekeszizom

A csuklás nagyon gyakori jelenség, a legtöbb embernél semmilyen hosszú távú problémát nem okoz, időnként azonban előfordulhat, hogy krónikussá válik. Mi ilyenkor a teendő?

A csuklás tulajdonképpen a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása, mely jellegzetes hanggal és gyakran a felsőtest megrázkódásával jár. Nagyon gyakori jelenség, kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet, sőt már az anyaméhben lévő magzatok is rendszeresen csuklanak. Más, hasonló reflexekkel, például a tüsszentéssel vagy a köhögéssel szemben nincs meghatározható fiziológiai előnyük, így tulajdonképpen a szakemberek sem tudják biztosan, miért is csuklunk.

A krónikus csuklás tünetei

A csuklásnak nagyon sok oka lehet, a hirtelen evéstől vagy ivástól a levegő lenyelésén át a dohányzásig. Csuklást okozhatnak a szénsavas italok, az alkohol, a fűszeres ételek, sőt a környezeti hőmérséklet hirtelen változásai is. A csuklás időnként pszichés okokra, például izgatottságra, ijedtségre, stresszre, felfokozott örömre is visszavezethető.

A csuklás a legtöbbször néhány percen belül magától is elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy valaki hosszabb ideig csuklik. A 48 óránál tovább tartó csuklási roham már krónikus csuklásnak számít, de akkor is krónikus csuklásról beszélhetünk, ha valaki rendszeresen, hetente többször is hosszabb ideig csuklik. A 48 óránál tovább, de egy hónapnál rövidebb ideig jelentkező csuklást tartós csuklásnak is nevezik. A krónikus csuklás férfiaknál gyakoribb.

A krónikus csuklás komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, de önmagában is zavaró, hiszen az érintettnek az evés, az alvás is nehezére eshet. A krónikus csuklás szövődménye szélsőséges esetben kiszáradás, alultápláltság, alvászavarok is lehetnek.

Nem tudja abbahagyni a csuklást? Ezek a módszerek segítenek - kattintson!

A krónikus csuklás okai

A hosszan elhúzódó, házi módszerekkel nem megszüntethető, magától el nem múló csuklásnál valószínűsíthető, hogy a csuklást kiváltó ok a reflex kiváltásáért felelős összetett mechanizmus egyik részénél található. Érintett lehet tehát az agy, a gerinc, az idegrendszer, a rekeszizom és környéke. A krónikus csuklást okozhatják a központi idegrendszert érintő betegségek és sérülések, a rekeszizom irritációját okozó problémák, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, emésztési zavarok, anyagcsere-betegségek, daganatos betegségek. Előfordulhat, hogy a krónikus csuklás az idegrendszert érő sérülés, altatás, érzéstelenítés vagy műtét után jelentkezik.

A krónikus csuklás meglepő, ritka oka, hogy a fülbe kerülő idegen test (pl. egy hajszál) folyamatosan hozzáér a dobhártyához, és irritálja a bolygóideget. Az esetek nagyjából egyötödében a krónikus csuklás pszichés problémákra vezethető vissza.

A krónikus csuklás kezelése

Amennyiben sikerül kideríteni, mi okozza a krónikus csuklást, a kiváltó ok megszüntetése (akár gyógyszerekkel vagy műtéttel) általában a csuklás megszűnésével is együtt jár. Ehhez azonban összetett és hosszadalmas vizsgálatokra is szükség lehet, hiszen rengeteg dolog állhat a krónikus csuklás hátterében. A fejet, az érzékszerveket, a szájüreget, a garatot, a tüdőt és a mellkast, a szív- és érrendszert, a hasüreget és a benne elhelyezkedő szerveket, az idegrendszert egyaránt vizsgálni kell, és laborvizsgálatokra, képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.

Olvasson tovább! Nem érzi a szagokat, illatokat? Ez az oka!

Egyes esetekben a krónikus csuklás kiváltó oka nem megállapítható. Ilyenkor magát a csuklást kezelik, például nyugtatókkal, izomlazítókkal, fájdalomcsillapítókkal, esetleg az idegrendszert célzó műtéttel. A végére pedig egy érdekesség:

A csuklás világrekordját egy amerikai férfi, Charles Osborne tartja, aki 68 éven keresztül folyamatosan csuklott, a becslések szerint közel 430 millió alkalommal. Egy 27 éves brit férfi, Christopher Sands esetében az elmulaszthatatlan, két évig tartó csuklás egy agydaganat tünete volt. Sands sem enni, sem aludni nem tudott a csuklástól, mely végül a daganatot eltávolító műtét után teljesen megszűnt.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához