A menopauza idején nagyobb az esélyünk az epekőre?

#epekő #menopauza #vérszegénység #epegörcs
2020.01.07.

Melyek az epekő kialakulásának a rizikófaktorai? Kinél van nagyobb esély arra, hogy epeköve alakuljon ki?

A becslések szerint a felnőtt lakosság 10-15 százalékának vannak epekövei – a nagy részük azonban nem tud erről, hiszen az epekő a legtöbb esetben nem okoz problémákat, és akár évekig is élhetünk velük anélkül, hogy észrevennénk őket.

Epekő előfordulása

Az epekő általában a középkorúaknál, a negyven év felettieknél alakul ki, és több az epeköves a nők körében, náluk általában a menopauza előtti években jelennek meg a kövek. Az epekövek kialakulásának rizikóját számos tényező befolyásolhatja, az életkoron kívül elsősorban természetesen az életmód, de genetikai okokat is felfedezhetünk az epekövek hátterében.

De, sem ezen rizikófaktorok megléte, sem pedig azok hiánya nem jelzi előre biztosan, hogy kialakulnak-e az epekövek valakinél vagy nem. Van néhány betegség, például a sarlósejtes vérszegénység vagy a lisztérzékenység, melyek fokozottan hajlamosíthatnak az epekőre.

Epekő kialakulása

Az epekövek kialakulásának kockázatát jelentős mértékben növeli az életmód, elsősorban az étrend. A székrekedés, a túl sok finomított szénhidrát, a magas glikémiás indexű ételek, a rendszertelen étkezés is hozzájárulhat az epekövek megjelenéséhez. A kutatások szerint a túl kevés folát, magnézium, kalcium és C-vitamin is növeli a rizikót, akárcsak az, ha valaki nem iszik elég folyadékot.

Olvasson tovább! Így ismerheti fel az epekövet!

A melatonin hiánya is hozzájárulhat az epekövek kialakulásához. A melatonin egy hormon, mely főként az alvást és az ébrenlétet szabályozza. Hatással van ugyanakkor az epehólyagra, illetve a koleszterin-anyagcserére is (az epekövek egyik típusának fő alkotóanyaga a koleszterin).

Amennyiben kiderül, hogy epekövünk van, érdemes alaposan kivizsgáltatnunk magunkat.

Forrás: EgészségKalauz