Ezeket látta már?

Amikor a széklet életet menthet

2011.11.08. Módosítva: 2015.11.04.

Ígéretes módszernek tűnik a bélsár-átültetés! A bélrendszeri betegségek kezelése során alkalmazott „bélsár-átültetés” segít visszaállítani a bélflóra sokszínűségét, és kezelni a fertőzést – hangzott el az Amerikai Gasztroenterológus Kollégium éves találkozóján Washingtonban.

Dr. Mark Mellow és az Oklahomai Baptista Egészségügyi Központ munkatársai egy olyan módszerrel kísérleteztek, melynek során egy donorból vastagbéltükrözés alkalmával székletmintát vesznek, ezt fiziológiás sóoldatban hígítják, majd egy újabb tükrözés során azt egy másik egyén vastagbelébe juttatják vissza. Az eljárás alapötletét az adta, hogy az egészséges bélflóra bejuttatása rendezné a beteg bél problémáit – hasonló elven működnek a probiotikumnak nevezett étrendi kiegészítők, például a joghurt.

Amikor a széklet életet menthet

Az eredmények igen bíztatóak: például a beavatkozás segítségével sikerült visszaszorítani a Clostridium difficile nevű baktérium szaporodását – a kórokozó egy életveszélyes, hasmenéssel, hányással, és hasi fájdalommal járó állapotot idéz elő. A többszörös antibiotikum-kezelésen átesett betegeknél elszaporodik a baktérium, amit az elmélet szerint az új módszerrel lehetne kezelni.

Dr. Mellow és munkatársainak vizsgálata során a korábban antibiotikumos kezelésre nem reagáló betegek 98 százalékánál megoldotta a gondot a normál bélflóra visszaállítása, ráadásul a pozitív hatások viszonylag gyorsan megmutatkoznak. A Clostridium difficile elterjedése kezd igen jelentős egészségügyi problémát jelenteni, ugyanis a törzs számos kórházban megtalálható.

Ugyanakkor ausztrál kutatók a módszer kedvező hatásairól számoltak be a gyulladásos bélbetegség egyik formája, a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) esetén. A tünetek – hasonlóan Mellowék kísérleteihez – napokon, vagy heteken belül csillapodtak.

Forrás: Medipress