Ezeket látta már?

Aranyér: ha ebben a pózban székel, sokkal könnyebb lesz a dolga!

aranyér, gugollás, széklet, székrekedés, hasmenés, angol vécé

Anatómiai oka van annak, hogy ebben a testhelyzetben problémamentesen távoznak a salakanyagok.

Tudományosan igazolt tény: a guggoló pózban történő székelés könnyebb székletürítést eredményez, s ennek anatómiai oka van.

Angol vécé – kényelmes, de előnytelen

Az elmúlt évszázadokban elterjedt angol vécé jelentősen megváltoztatta székelési szokásainkat: a korábban guggolva történő ürítést kényelmes üldögélésre váltottuk. Az ülőpozíció kedvezőtlenül hat a záróizmok ellazításának képességére, így a végbélből csak erőlködéssel tud távozni a széklet. A világ lakosságának kétharmada még manapság is az ideálisnak mondható guggoló pózban székel, az angol típusú ülővécé csak a nyugati társadalmakban jellemző. A problémára létezik egyszerű megoldás az alábbiakban ezzel is megismerkedhet.

Anatómiai oka van

A bélzáró rendszer ülés közben nem tud tökéletesen kinyílni, mivel az emberi evolúció során nem ehhez alkalmazkodott. A zárást több izom együttesen biztosítja, ezek közül a puborectalis izomgyűrű az, ami körülöleli a végbelet és enyhén megtört szögben tartja, hozzájárulva a széklet megtartásához. Ez álló testhelyzetben rendkívül hasznos, de amikor a dolgunkat végezzük, épp a fordítottja szükséges. Székelés közben tehát ezt az izmot megpróbáljuk ellazítani, utat engedve a salakanyagok távozásának. Az izomzat akkor tud tökéletesen kiengedni, ha leguggolunk, és a lábunk a felsőtestünkhöz a lehető legközelebb kerül. Amikor így foglalunk helyet, a végbél közel teljesen kiegyenesedik, és megnyílt úton a széklet akadálytalanul távozik.

A megoldás

  • Emeljük meg a lábainkat valamilyen támasszal, ami a toalett elé helyezhető! Ha 15-20 cm-rel feljebb kerül a lábunk és egy kicsit előre is dőlünk, tökéletes guggoló pózt veszünk fel, bármilyen vécén is ülünk.
  • Ingyenes megoldás: helyezzünk sámlit vagy könyveket a wc elé, és miután leültünk, a lábunkat erre támasszuk!
  • Profi megoldás: helyezzünk speciálisan erre tervezett eszközt a wc elé.

Ha guggol, nincs szükség préselésre, erőlködésre

A bélzáró izom álló testtartás mellett megtöri a végbelet, guggoló testtartás mellett pedig kiengedi ezt a törést. Ilyenkor a végbél kiegyenesedik, a hasüregben természetes nyomásfokozódás lép fel, és a székelés könnyen lehetővé válik. Ideális esetben a székletünk magától kicsúszik, erőt sem kell kifejtenünk hozzá.

Különösen ajánlott a guggolva székelés:

  • aranyereseknek
  • székrekedésben szenvedőknek
  • hasmenésben szenvedőknek

Mire számíthat, ha guggolásra vált?

Körülbelül egy hónap alatt válik teljesen természetessé az új pozíció. Az első hét feltehetően kényelmetlen lesz, hiszen több évtizednyi szokást átírni nem könnyű. A váltást nehezítheti, ha hosszabb "trónoláshoz" vagyunk szokva, a guggoló póz ugyanis csak pár percig marad kényelmes. Az új módszerrel az olvasgatás szokását ki kell helyeznünk a toalettből, hogy mindig csak annyi időt töltsünk bent, amennyi a befejezettség érzetének eléréséhez feltétlenül szükséges. Ha erre a székelési módra váltunk, a pozitív hatások egy hónapon belül biztosan jelentkeznek.

(aranyer.info)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen a széklet színe, daganat is állhat a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

aranyér

Forrás: aranyer.info
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához