Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így üljünk a vécén, hogy elkerüljük az aranyeret

Így üljünk a vécén, hogy elkerüljük az aranyeret

Az öblítős vécé feltalálása elhozta a kényelmet és a higiéniát az európai lakásokba. Ám a kényelmes ücsörgés nem természetes a szervezetünk számára, ha a nagydolgunk elvégzéséről van szó. Az aranyér szempontjából sokkal egészségesebb a guggoló pozitúra székelés közben.

Az ülőpozíció az aranyér egyik oka lehet

Mi, európai emberek undorodva gondolunk az ázsiai vagy a balkáni guggolós vécére, pedig az ilyen típusú illemhelyek az aranyér szempontjából sokkal egészségesebbek. Az ülő pozíció az egyik olyan ok, ami a 20 század második felétől az aranyér népbetegséggé válásához hozzájárult. Bár sokakban még mindig él az a képzet, hogy az aranyér főleg az idős és pocakos férfiakat érinti, ám a valóságban ez egyáltalán nem így van. Az aranyér nem válogat, fiatalok, gyerekek, nők is megtapasztalhatják a kellemetlen tüneteit.

Ezért egészségesebb guggolni

Az ember számára a guggoló pozíció a természetes, mert a záróizmaink könnyebben ellazulnak, és a széklet erőlködés nélkül is távozni tud. Ha viszont ülve végezzük a dolgunkat, szinte sanyargatnunk kell a beleinket, ugyanis a bélzáró mechanizmusaink állva vagy ülve nehezen lazulnak el. A székletünk ilyen pózban egy kanyarba érkezik, ezért van sokkal nagyobb erőkifejtésre szükségünk. Guggolás közben azonban nincs törés, minden egyenesen tarthat kifelé. Az erőlködés, a sanyargatás az egyik oka lehet az aranyér kialakulásának. Nem véletlen, hogy az aranyér főleg azokban a társadalmakban jellemző, ahol angol vécét használnak. A világ lakosságának kétharmada még manapság is guggolva székel, és köztük kevesebb is az aranyérrel küzdők aránya.

Így tehetjük egészségessé az angol vécét

Ha már tudjuk, hogy az angol vécénél sokkal egészségesebb a balkáni típusú guggolós, mit tehetünk? A vécé elé tegyünk sámlit amelyre székelés közben felrakjuk a lábunkat, és felsőtesttel egy kicsit előre dőlünk. Ebben a pozitúrában kevésbé sanyargatjuk a beleinket, így csökkenteni tudjuk az aranyér kialakulásának az esélyét. Ha a betegség minden óvintézkedés ellenére kialakulna, a tünetek megjelenése után cselekedjünk. Jó ha van a házi patikánkban kúp és kenőcs, amely enyhíti a panaszok intenzitását.

Ezért nem jó ha túl sokat ücsörgünk a vécén

A férfiak jellemzően hosszabb ideig tartózkodnak a vécén, mint a nők. Sokan könyvet, újságot vagy híreket olvasnak székelés közben és akár fél óráig is ücsörögnek a mellékhelyiségben. A hosszas trónolás azonban nem tesz jót, mert folyamatos terhelés éri az alhasi részt, ami rontja a keringést, a pangás miatt pedig aranyér alakulhat ki, és kellemetlenné, fájdalmassá válhat a székletürítés.

Forrás: Phytotec Hungária