Ezeket látta már?

Bélbetüremkedés gyerekeknél: ebből lehet észrevenni

hasfájás, bélbetüremkedés, gyerek, hányás

A bélbetüremkedés kisgyermekek esetében viszonylag gyakori, és nem ritkán áll az erős hasi fájdalmak hátterében. Kezelése fontos, máskülönben könnyen hashártyagyulladás léphet fel szövődményként.

sHogy mit kell tudni az állapotról és hogyan diagnosztizálható, azt dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától kérdeztük.

Mi az a bélbetüremkedés?

A bélbetüremkedés egy súlyos, kezelés nélkül életveszélyes állapot, amelyben a bél egy része teleszkópszerűen összecsukódik, és a bél szomszédos részébe csúszik. Ez akadályozza a táplálék haladását, a bél megduzzad, vizenyőssé válik, vérezhet, valamint károsítja az adott terület vérellátását is. A probléma bárhol előfordulhat, ám legtöbbször a vékony-és a vastagbél találkozásánál lép fel. Az állapot veszélye, hogy fertőzéshez, a bél szakadásához, bélelhaláshoz, hashártyagyulladáshoz vezethet. Kezelés nélkül a bélbetüremkedés halálos kimenetelű.

A bélbetüremkedés leggyakrabban a 3 hónapos és 3 év közötti gyermekeket érinti. Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozza a problémát, bár megfigyelések szerint gyakoribb vírusfertőzés, fokozottabb perisztaltika, daganat, polip esetén.

Éles, erős hasfájás a leggyakoribb tünet

A bélbetüremkedés az esetek többségében jól észrevehető tünetekkel jár: a gyermek erős hasfájásra panaszkodik, összegörnyed, a babák hangosan sírnak, lábukat felhúzzák. Hányás is jelentkezhet. A fájdalom görcsös, periódikusan ismétlődik, vagyis átmeneti enyhülés után ismét jelentkeznek a tünetek. Előrehaladottabb esetben málnazseléhez hasonló széklet jelentkezik. Ahogy fokozódik a bélelzáródás, úgy a has felpuffad. Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja gyermekénél, azonnal forduljon orvoshoz!

Fizikális és ultrahang vizsgálat szükséges

Amennyiben felmerül a bélbetüremkedés gyanúja, úgy az orvos fizikális vizsgálattal megtapogatja óvatosan a hasat- ennek során olykor már érezni a problémás bélszakaszt. A képalkotó vizsgálatok közül az elsődlegesen választanandó az az ultrahang vizsgálat, mellyel jól láthatóvá válik a probléma, és akár 100%-os biztonsággal felállítható a diagnózis: ilyenkor az orvos ún. kokárda-jelet lát, ami a bélbetüremkedést jelzi. Az orvos ekkor látja a probléma pontos helyét, megméri az adott szakasz átmérőjét, valamint az esetlegesen perforált bélre is fény derülhet ekkor. A vizsgálat során a véráramlás is megfigyelhető Color Doppler ultrahang segítségével. Abban az esetben, ha szabad hasűri folyadék is látható, az hashártyagyulladásra utal.

Amennyiben kiderül, gyermeke hasfájását bélbetüremkedés okozza, úgy azonnali terápia szükséges, mely lehet konzervatív, illetve ritkábban sebészeti.

Mi minden okozhat még erős hasfájást a gyermekeknél?

Természetesen nem csak bélbetüremkedés okozhat a gyermekeknél hasfájást, ám először ki kell zárni a súlyos állapotok jelenlétét- ebben nagy segítségre van az ultrahang. Erős hasfájást kiválthat a belek gyulladása, epe/vesekő, vakbélgyulladás, gyomorkimenet szűkülete.

"A hasi ultrahangnak igen nagy szerepe van a hasi panaszok okának tisztázásában, ugyanis ekkor alaposan megvizsgálható a belek, a máj, epehólyag/vezetékek, gyomor, méh, petefészkek, hasnyálmirigy, vesék, a hólyag, valamint a lép állapota is- mindnek a problémája eredményezhet hasi fájdalmakat"- mondja dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa, aki hozzátette, hogy az ultrahangnak a differenciáldiagnosztikában is lényeges szerepe van, hiszen, ha az ultrahang eredménye negatív, másfelé kell keresni a hasfájás okát (pl. stressz, ételintolerancia, gyomorhurut, IBS).

Forrás: Ultrahangközpont

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hol fáj a gyomorfekély? Ilyen tünetekről ismerheti fel, ha már súlyos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerek

Forrás: Ultrahang Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához