Ezeket látta már?

Candida: ez az igazi veszélye a gomba elszaporodásának

Candida, gomba, diéta

A Candida-diéta csak egy divat, vagy valóban indokolt belevágni?

A Candida-gomba bélrendszerben való elszaporodása az elmúlt időszakban gyakori téma, ilyen helyzetben a megoldást egyesek szerint csak a Candida-diéta jelentheti. Vannak azonban olyan kutatók, akik ezzel nem feltétlen értenek egyet.

A Candida-gomba elszaporodása

Az amerikai Amy Myers orvos becslése szerint pácienseinek 90%-nál, és a nők körülbelül felénél ez az élesztőgomba túlszaporodott. Ez állhat többek között a krónikus fáradtság vagy a hasi görcsök hátterében.

Ebben a helyzetben az egyetlen megoldást a Candida-diéta jelenti, amelynek célja a gomba szaporodásával összefüggésbe hozott cukrok és szénhidrátok fogyasztásának csökkentése vagy kiiktatása. A diéta következtében az egészségügyi problémák gyökerét jelentő gombát kiéheztetik, így ismét helyreáll a szervezet egyensúlya. Még egy híresség is támogatja ezt az étrendi megközelítést: Rebel Wilson színésznő ennek tulajdonítja a közelmúltban történt 60 kilós fogyását.

A Candida gyomor-bélrendszeri túlszaporodásának gyakorisága a szakembereket is megosztja. Az egyik ilyen kritikus Abby Langer regisztrált dietetikus, aki még 2020-ban írt a témáról egy kemény bejegyzést a blogján.

Nyelőcső-candidiasis: a nyelőcső candida oka, tünete és kezelése

"Van Candida-gomba a bélrendszerben, de az elterjedtségét gyakran túlértékelik azok, akik el akarnak adni valamit" - mondja Langer. "Ez egy remek példa arra, hogy egyes szolgáltatók hogyan használják a félelmet arra, hogy eladjanak egy terméket."

A Candida hasznos is lehet a szervezetben

Mahmoud Ghannoum kutató hosszú évtizedek óta a gombákat tanulmányozza. A célja, hogy megpróbálja meggyőzni az embereket a gombák szervezetben betöltött szerepének fontosságáról.

"Szeretem, ha az emberek a gombákra gondolnak. De nem szeretem, ha azt gondolják, hogy "Ó, Istenem, a Candida okoz mindent" - emelte ki Ghannoum.

A kutató szerint rengeteg adat támasztja alá a Candida szerepét a különböző betegségekben, beleértve a visszatérő hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket, a gyulladásos bélbetegségeket, a Crohn-betegséget és az ízületi gyulladást. Az adatok azonban viszonylag korlátozottabban állnak rendelkezésre néhány átláthatatlanabb tünet esetében.

"A fáradtság, az agyi köd és az ilyen jellegű dolgok okaként nem hiszem, hogy sok bizonyíték van" – fejtette ki a kutató, majd hozzátette a Candida nagyrészt pozitív erőként működik a tápcsatornánkban.

A legtöbb ember emésztőrendszere a születéskor vagy a születés körül találkozik a Candidával. Evolúciós szempontból a Candida jelenléte képezhette immunrendszerünket az olyan organizmusok okozta fertőzésekkel szemben, mint a Clostridioides difficile. Az egereken végzett vizsgálatok bizonyítékai arra utalnak, hogy még daganatellenes hatása is lehet.

A kritikusok szerint a Candida-diéta hívei felhívják a gomba a ritka, de súlyos klinikai rendellenességeire, mint például a candidémiára a figyelmet, azt sugallva, hogy még a jóindulatú megjelenési formái is aggodalomra adnak okot.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) becslése szerint évente 25 000 candidás eset fordul elő. A leggyakoribb kezelés a gombaellenes gyógyszeres kezelés, nem pedig a különféle diétás beavatkozás.

A Candida-diétában ki kell zárni a glutént?

A Candida-fókuszú táplálkozási programokban található táplálkozási tanácsok többsége valószínűleg a legtöbb szakember körében támogatásra találna.

A Candida-diéta nagy hangsúlyt fektet a feldolgozott élelmiszerek eltávolítására, a hozzáadott cukor csökkentésére és a probiotikus élelmiszerek növelésére. Arra is kérik a résztvevőket, hogy tartózkodjanak az alkoholtól, illetve sok gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjét fogyasszanak.

Más gyakori gyulladáscsökkentő kúráktól eltérően ezek a diéták bizonyos gabonafélék, például a búza kizárását javasolják. Több bizonyíték is van arról, hogy a glutén negatívan befolyásolhatja a bélmikrobiom sokféleségét. Más kutatások azonban azt sugallják, hogy a glutén kiiktatása nem hasznos, sőt káros lehet azoknál, akiknek nincs cöliákiájuk vagy más ismert érzékenységük.

A Candida kire jelenthet veszélyt?

A Candida bélben betöltött szerepének tanulmányozása az ígéretes kutatások egyik területe. Ghannoum szerint a Candida azon képessége, hogy áttöri a bélgátat, számos problémát okozhat.

Nemrégiben Carol Kumamoto, a bostoni Tufts Egyetem molekuláris biológia és mikrobiológia professzora bizonyítékot mutatott be arra vonatkozóan, hogy bizonyos esetekben a Candida képes az emberi tápcsatornán túlra vándorolni, és a szervezet más részein veszélyt jelenthet.

Candida-gomba kezelése: ezt írja fel az orvos - olvasson tovább!

"A vizsgálatok azt mutatják, hogy ugyanaz a Candida-törzs kimutatható a betegek vérében és a tápcsatornában is. Ez amellett szól, hogy a fertőzés a tápcsatornát kolonizáló törzsből eredt" - mondta Kumamoto.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Candida egy opportunista organizmus, ami a legyengült immunrendszerű emberekben túlszaporodhat és egészségügyi problémákat okozhat, ezért Ghannoum általában támogatja azokat a diétákat, amelyek célja, hogy visszaszorítsák a gombát.

Forrás: Webmd