Ezeket látta már?

Nem szűnő csuklás- ezeket a betegségeket jelezheti

csuklás, krónikus, múlik, betegség, ok

A csuklás igen gyakori jelenség, ám ha krónikus formát ölt, az betegséget jelezhet.

A csuklás tulajdonképpen a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása, mely jellegzetes hanggal és gyakran a felsőtest megrázkódásával jár. Nagyon gyakori jelenség, kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet, sőt már az anyaméhben lévő magzatok is rendszeresen csuklanak. Más, hasonló reflexekkel, például a tüsszentéssel vagy a köhögéssel szemben nincs meghatározható fiziológiai előnyük, így tulajdonképpen a szakemberek sem tudják biztosan, miért is csuklunk.

A krónikus csuklás tünetei

A csuklásnak nagyon sok oka lehet, a hirtelen evéstől vagy ivástól a levegő lenyelésén át a dohányzásig. Csuklást okozhatnak a szénsavas italok, az alkohol, a fűszeres ételek, sőt a környezeti hőmérséklet hirtelen változásai is. A csuklás időnként pszichés okokra, például izgatottságra, ijedtségre, stresszre, felfokozott örömre is visszavezethető.

A csuklás a legtöbbször néhány percen belül magától is elmúlik, ám előfordulhat hogy valakinél hosszabb ideig fennáll. Ha 48 óránál tovább tart, azt már krónikusnak számít, csakúgy, mint az, ha valaki rendszeresen, hetente többször is hosszabb ideig csuklik.

A probléma férfiaknál gyakoribb.

A krónikus csuklás komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, de önmagában is zavaró, hiszen az érintettnek az evés, az alvás is nehezére eshet. A probléma szövődménye szélsőséges esetben kiszáradás, alultápláltság, alvászavarok is lehetnek.

A krónikus csuklás okai

A hosszan elhúzódó, házi módszerekkel nem megszüntethető, magától el nem múló csuklásnál valószínűsíthető, hogy a csuklást kiváltó ok a reflex kiváltásáért felelős összetett mechanizmus egyik részénél található. Érintett lehet tehát az agy, a gerinc, az idegrendszer, a rekeszizom és környéke. A panaszt okozhatják a központi idegrendszert érintő betegségek és sérülések, a rekeszizom irritációját okozó problémák, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, emésztési zavarok, anyagcsere-betegségek, daganatos betegségek. Előfordulhat, hogy a krónikus csuklás az idegrendszert érő sérülés, altatás, érzéstelenítés vagy műtét után jelentkezik.

A panasz meglepő, ritka oka, hogy a fülbe kerülő idegen test (pl. egy hajszál) folyamatosan hozzáér a dobhártyához és irritálja a bolygóideget. Az esetek nagyjából egyötödében a krónikus csuklás pszichés problémákra vezethető vissza.

A krónikus csuklás kezelése

Amennyiben sikerül kideríteni, mi okozza a krónikus csuklást, a kiváltó ok megszüntetése (akár gyógyszerekkel vagy műtéttel) általában a csuklás megszűnésével is együtt jár. Ehhez azonban összetett és hosszadalmas vizsgálatokra is szükség lehet, hiszen rengeteg dolog állhat a hátterében. A fejet, az érzékszerveket, a szájüreget, a garatot, a tüdőt és a mellkast, a szív- és érrendszert, a hasüreget és a benne elhelyezkedő szerveket, az idegrendszert egyaránt vizsgálni kell és laborvizsgálatokra, képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.

Egyes esetekben a krónikus csuklás kiváltó oka nem megállapítható. Ilyenkor magát a tünetet kezelik, például nyugtatókkal, izomlazítókkal, fájdalomcsillapítókkal, esetleg az idegrendszert célzó műtéttel.

A végére pedig egy érdekesség:

A csuklás világrekordját egy amerikai férfi, Charles Osborne tartja, aki 68 éven keresztül folyamatosan csuklott, a becslések szerint közel 430 millió alkalommal. Egy 27 éves brit férfi, Christopher Sands esetében az elmulaszthatatlan, két évig tartó csuklás egy agydaganat tünete volt. Sands sem enni, sem aludni nem tudott a csuklástól, mely végül a daganatot eltávolító műtét után teljesen megszűnt.

Tippek a csuklás megszüntetésére

  • lélegezzen egy papírzacskóba
  • húzza fel a térdét a mellkasához és hajoljon előre.
  • kortyoljon jéghideg vizet.
  • szopogasson egy kis kristálycukrot.
  • egyen citromot vagy kóstoljon ecetet.
  • tartsa vissza a lélegzetét egy rövid ideig (kb. 10 másodpercig).
  • igyon vizet úgy, hogy közben befogja az orrát.
  • fogja be az orrát, csukja be erősen a száját és úgy próbálja meg erősen kifújni a levegőt az orrán át

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hányinger és csuklás: a stroke előjelei is lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csuklás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához