Ezeket látta már?

Ez a 6 tünet gyulladásos bélbetegségre utalhat

IBD, koronavírus, gyulladásos bélbetegség, hasfájás

Az IBD, magyarul gyulladásos bélbetegséget jelent, Magyarországon tízezrek életét nehezíti meg.

Az IBD tünetei

Magyarországon közel 45 ezer IBD beteg él, Európában ez a szám eléri a 3 millió főt. Az IBD egy angol betűszó (inflammatory bowel disease), ami magyarul gyulladásos bélbetegséget jelent, de két konkrét, gyógyíthatatlan betegséget takar: a Colitis Ulcerosat (fekélyes vastagbélgyulladás) és a Crohn-betegséget (az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége).

Az IBD-vel élők többségénél a betegség fiatal felnőttkorban jelenik meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyerekkorban. Bár panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között:

  1. erős, krónikus hasmenés
  2. vérszegénység
  3. fáradtság,
  4. hasi görcsök
  5. fogyás
  6. folyamatos hőemelkedés vagy láz

Az IBD kezelése

A gyulladásos bélbetegségek kezelésében használt gyógyszerek, a tünetek csökkentésével, a gyulladásos folyamat megállításával tudnak hozzájárulni a betegek életminőségének javulásához. A betegség súlyosságának és az előfordulás helyének döntő szerepe van a gyógyszeres kezelés kiválasztásban. Az IBD kezelésében a különböző gyulladáscsökkentő szerek (szalicilsav-származékok, antibiotikumok, szükség esetén kortikoszteroidok), valamint a klasszikus immunmoduláns szerek (e gyógyszerek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját) mellett, ma már biológiai készítménynek is nevezett, korszerű, újabb típusú immunmodulánsok is elérhetőek Magyarországon ártámogatással. A teljes gyógyulás sajnos még nem lehetséges, így a cél a tünetmentes állapot elérése és fenntartása, amivel az IBD beteg életminősége és munkavállaló képessége megfelelő maradhat, nők esetén bátran lehet gyermeket is vállalni.

A bélgyulladás a vastagbéldaganat előszobája is lehet - ezek a tünetei - olvasson tovább!

Egyre több gyerek érint a betegség

„Magyarországon a gyulladásos bélbetegségben szenvedők száma egyre gyarapszik. Sajnálatos módon egyre több a gyermekkorban diagnosztizált eset. Ezek a fiatalok fokozott figyelmet igényelnek, hiszen évtizedekkel többet töltenek betegségben, mint azok a sorstársaik, akik felnőtt korban betegszenek meg. Ugyanakkor egyre többször tapasztaljuk, hogy az idősebb korosztályban is felüti a fejét a betegség. Esetükben is nehezebb a kezelés, hiszen az immunrendszerre ható készítmények sokkal több mellékhatással fenyegetnek ebben a korosztályban. A szokványos életkorban, a 20-as, 30-as években támadó betegség pedig a legszebb, legproduktívabb éveket keseríti meg. Ma már elmondhatjuk, hogy nincsen sajnos olyan korosztály, amely védettnek érezhetné magát a gyulladásos bélbetegségtől. Különösen fontos ezért az, hogy az élet minden területén elfogadó és támogató közösségek vegyék körül a krónikus betegségben, így a gyulladásos bélbetegségben szenvedőket.” - tette hozzá dr. Miheller Pál.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu