Ezeket látta már?

Gyomorégéssel küzd? Az ünnepek alatt ezekkel az ételekkel vigyázzon!

gyomorégés, gyomorfájás, reflux, étel, ünnep

A gyomorégés meglehetősen gyakori probléma, mely kellemetlen, fémes vagy keserű szájízzel, fájdalmas, égő mellkasi érzéssel, és puffadással jár együtt. Összeszedtük, mely ételeket érdemes mellőzni, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen érzést.

Sok ember számára az ünnepi lakomázásoknak "elengedhetetlen" következménye a fájdalmas gyomorégés. Ez tulajdonképpen az a jelenség, mikor a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, mert a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom nem működik tökéletesen. A gyomorégés rizikóját számos dolog növelheti, a dohányzástól és a túlsúlytól kezdve a túl szoros ruhákig. Azonban az étrendünk rendkívül nagy szerepet játszik a gyomorégés megjelenésében. Bár sokat számít az egyéni érzékenység, van néhány étel, melyet javasolt kerülni, ha hajlamosak vagyunk a gyomorégésre.

Nem is gondolná, de ezek az ételek gyomorégést okoznak!

A csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, melyek gyengíthetik a záróizmot, a benne lévő koffein irritálható hatású, magas zsírtartalma miatt pedig lassabban dolgozza fel a szervezetünk, így hajlamosít a gyomorégésre. Izomlazító, illetve gyomrot irritáló hatásai miatt szintén problémás lehet az alkohol, ezért érdemes jelentősen csökkentei az elfogyasztott italok mennyiségét.

Erősen irritáló hatású – magas koffeintartalma miatt – a kávé, emellett csökkentheti a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom hatékonyságát. Ez pedig nemcsak előidézheti a gyomorégést, de tovább is ronthatja a tüneteket. Más, magas koffeintartalmú italok, például az erős tea, is problémásak lehetnek az arra érzékenyeknél. Az energiaitalok pedig nemcsak az élénkítő vegyületek miatt okozhatnak panaszokat, hanem a bennük lévő szénsav is fokozza a gyomorégés tüneteit.

A gyomorbántalmakra hajlamosak általában nagyon érzékenyen reagálnak a savas zöldségekre, gyümölcsökre, például a paradicsomra vagy a citrus gyümölcsökre (és a belőlük készült termékekre), különösen akkor, ha ezeket éhgyomorra fogyasztják el. A magas savtartalom nemcsak a gyomrot irritálhatja, de a nyelőcsövet is. A hagyma és a fokhagyma is gyomorégést okozhat, egyrészt, mert erősen irritáló hatásúak, másrészt, mert csökkenthetik a gyomor kiürülésének ütemét.

Gyakran érzi úgy, hogy ég a gyomra? Íme néhány jótanács a leküzdéséhez!

Nemcsak a savas vagy irritáló vegyületeket tartalmazó ételek okozhatják a kellemetlen tüneteket, hanem azok is, melyek túlságosan sok időt töltenek a szervezetünkben, nehezebb megemészteni, feldolgozni ezeket. A zsíros húsok, a zsírban, olajban sült ételek (pl. a fánk) tovább vannak a gyomorban, így nagyobb nyomás nehezedik a nyelőcső záróizmára, így a gyomortartalom, gyomorsav visszacsoroghat a nyelőcsőbe. Zsírtartalma miatt szintén problémákat okozhatnak a zsíros sajtok.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához