Ezeket látta már?

Gyomorégés

2009.10.08. Módosítva: 2016.12.08.

A gyomorégés a túlzott gyomorsavtermelés által kiváltott kellemetlen tünet. Fontos orvosi-diagnosztikai feladatot jelent az anginától és a szívrohamtól való elkülönítése, mert egyes esetekben a gyomorégés és az említett szívbetegségek által kiváltott tünetek összetéveszthetőek.

A gyomorégés tünetei

Égető érzés a mellkas alsó, vagy a hasüreg felső részén, amely hullámszerűen felfelé és lefelé mozoghat. Súlyos esetben a tünetek ráterjedhetnek a mellkas oldalsó részére és a nyakra is.Savanyú (savas)/keserű (epe) ízérzet a szájban.

A gyomorégés kiváltó okai

A nyelőcső egyes részeinek a savas gyomortartalom nyelőcsőbe jutása következtében kialakuló irritációja és gyulladása. Ezt a visszajutást kiválthatja, ill. elősegítheti az étkezéseket követő hajolgatás, lefekvés, vagy böfögés.Hiatus hernia, amely olyan állapotot jelöl, melyben a gyomor egy része a rekeszizom gyengesége miatt a mellüregbe türemkedik. Ez az állapot főleg időskorban, túlsúlyos embereknél és terheseknél fordul elő és a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását gátló mechanizmusok gyengülésével jár.

Mit tehet Ön gyomorégés esetén

Igyon 1-2 korty vizet! A tünetek esetleg már ez esetben is megszűnnek.Vegyen be savközömbösítőket (antacid készítményeket)!Látogassa meg orvosát, ha először van gyomorégése és a tünetek alapján nem tud különbséget tenni a gyomorégés és az angina/szívroham között, továbbá, ha a gyomorégés hosszabb időn át visszatérő jelleggel jelentkezik!

Mit tehet az orvos gyomorégés esetén

Kizárja az angina/szívroham lehetőségét.Nagyhatású savtermelést csökkentő gyógyszert rendel.Ritka esetekben műtéti úton korrigálja a hiatus herniát.

A gyomorégés megelőzése

Fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, kivéve a savanyúakat (citrom, narancs, savanyú almafélék, savanyúuborka, savanyúkáposzta)!Éjszakára ne egyen sokat, főleg ne nehezen emészthető, zsíros-húsos ételeket!Kerülje a szénsavas italok fogyasztását!Kerülje az étkezést közvetlenül követő időszakban a hajolgatást, ill. a lefekvést!Fogyjon le, ha túlsúlyos! Ez sokszor már önmagában is elég a hiatus hernia miatti panaszok megszüntetésére.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához