Ezeket látta már?

Hasi vagy gyomorfájdalom gyötri éjszaka? Ezek az okok állhatnak a háttérben

gyomorfekély reflux álmatlanság hasfájás puffadás gyomorhurut

Az éjszakai hasi fájdalomnak számos oka lehet.

A leggyakoribb, étkezésből adódó problémák mellett akár súlyos emésztőrendszeri betegségek is állhatnak a háttérben, amelyeket érdemes minél előbb felderíteni.

Hétköznapi esetben a lefekvést nem sokkal megelőző, megterhelő étkezés okozza a kellemetlen, a gyomor- és hasfájással járó tüneteket. Ha pedig gyorsan eszünk, vagy szénsavas italt fogyasztunk a vacsorához, akkor túl sok levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, ami szintén fokozott gázképződéshez, puffadáshoz, hasi fájdalmakhoz vezethet. Előfordulhat azonban, hogy a panaszok kezdődő vagy már kialakult emésztőrendszeri betegséget jeleznek.

Reflux is állhat a háttérben

A reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma, amely során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez égő érzést, hányingert, hányást, gázokat, puffadást, torokfájást, köhögést okozhat, a tünetek fekvő helyzetben gyakran súlyosbodnak. A túlzott alkoholfogyasztás, a lefekvést megelőző túlevés, a túlsúly, a magas zsírtartalmú, fűszeres és sült ételek, valamint a csokoládé és a kávé növelhetik a savas reflux kockázatát.

A reflux egészséges emberekben is jelentkezhet, a természetes védő mechanizmusok azonban közömbösítik a sav károsító hatását. Ha azonban ezek a védő funkciók meggyengülnek, és a reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastrooesophagealis refluxbetegségnek, angol rövidítése alapján GERD-nek.

Gyakori a gyomorhurut

A gyomorhurut vagy gasztritisz a gyomor gyulladásos betegsége, amit fájdalom, égő érzés, hányinger, hányás, hasüregi görcsök és gázképződés kísérhet. Többek között okozhatja ételmérgezés (baktérium-, vírus-, illetve gombafertőzés), Heliobacter pylori fertőzés, stressz, a gyomornyálkahártya alkohol, illetve gyógyszer (szalicilsavszármazékok és egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők) általi irritációja. Az akut gyomorhurut kezelés nélkül gyomorfekélyhez, vérzéshez és akár rák kialakulásához is vezethet, ezért érdemes figyelemmel kísérni a tüneteket.

Gyomor- és bélrendszeri fekélyek

A gyomorfekély és a nyombélfekély kialakulása mögött korábban az agresszív savak jelenlétét és az említett védő funkciók meggyengülését látták. Ám a szakemberek manapság egyre inkább úgy vélik, hogy a Helicobacter pylori fertőzés következtében kialakuló krónikus gyomorhurut lehet az elsődleges ok. Kockázatát növeli a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás és a már említett szalicilsavszármazékok és nem szteroid gyulladáscsökkentők túlzott vagy hosszan tartó használata.

A gyomor környékén tapasztalt égő érzés evés után, valamint üres gyomorban fokozódhat. Mivel az éjszaka az étkezések közötti leghosszabb időszak, a panaszok gyakran ilyenkor jelentkeznek.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az IBS funkcionális bélbetegség, ami azt jelenti, hogy szervi problémát nem lehet kimutatni a bélrendszer krónikus vagy visszatérő működésbeli zavarai mögött. A tünetek a hasmenéstől a székrekedésig sokfélék lehetnek, sokszor épp e kettő váltakozása jellemző. Gyakori panasz a gázképződés, a puffadás, a görcsös hasfájás és a hallható bélmozgás is. Közös vonás a vastagbél, főképpen a leszálló bélszakasz görcsös, fájdalmas állapota. A panaszok sok esetben étkezés után lépnek fel, erős felfúvódás kíséretében, és bizonyos érzelmi állapotok – félelem, bizonytalanság, stressz – hatására egyértelműen rosszabbodhatnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyomorbetegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához