Ezeket látta már?

Gyomorfekély kezelése: házi módszerek, amik segíthetnek a terápia mellett

gyomorfekély kezelése házi praktikák, módszerek terápia

Milyen házi módszerekkel enyhíthetjük a gyomorfekély kellemetlen tüneteit? Mutatjuk!

A gyomor- és nyombélfekély kezelésénél a legfontosabb természetesen annak kiderítése, hogy pontosan mi áll a fájdalmas, fekélyes sebek kialakulásának hátterében. Ez ugyanis rendkívül fontos a megfelelő terápia megválasztásához. Mivel azonban a gyomorsav erősen irritáló hatású lehet, első lépésként sok orvos savlekötők, illetve a savtermelődést csökkentő gyógyszerek szedését javasolhatja, még a pontosabb diagnózis előtt. Ezek a szerek gyorsíthatják a fekélyek gyógyulását is.

Gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a Helicobacter pylori nevű baktériumnak. Ez a kórokozó rendkívül ellenálló, a kezeléséhez gyakran két (sőt esetenként három) antibiotikum kombinációjára van szükség, emellett pedig savlekötőket is javasolhat a kezelőorvos.

A legsúlyosabb esetekben, mikor a gyomorfekély perforálódik (ez pedig akár az életet veszélyeztető állapotot is okozhat), műtétre is szükség lehet. Ilyenkor nemcsak a gyomor belső felét borító nyálkahártya sérül, hanem a gyomor fala is, ennek következményeként pedig a gyomor tartalma, így például az igen erős gyomorsav is a hasüregbe kerülhet, és ott súlyos gyulladásokat okozhat. A műtét során ezt igyekeznek megelőzni.

Gyomorfekély kezelése házi módszerekkel

Az igen elterjedt tévhittel ellentétben az étrendnek önmagában nincs köze a fekély kialakulásához. Nem gyorsítja vagy lassítja a gyógyulást, ha bizonyos ételekről lemondunk, másokat pedig előnyben részesítünk, és a megelőzésben sincs szerepe annak, ha például lemondunk a csípős vagy fűszeres fogásokról. Természetesen azonban érdemes mindig figyelembe venni az egyéni jellegzetességeket, vagyis azt, hogy mely ételekre reagál erősebben a szervezetünk.

Számos házi módszerről tartják úgy, hogy javítja a gyomorfekélyes betegek állapotát, vagy gyorsítja a gyógyulást, de nem mindegyikről sikerült még tudományos módszerekkel bebizonyítani, hogy valóban jótékony hatásaik lennének. Az úgynevezett bioflavonoidoknak, vagyis a növényekben található aktív vegyületeknek lehetnek pozitív hatásai, ezért érdemes több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani.

Magas a bioflavonoid-tartalma például a szőlőnek, az almának és a bogyós gyümölcsöknek, a sötétzöld leveles zöldségeknek, a brokkolinak és a zöld teának. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindenkinek máshogy reagál a szervezete, és előfordulhat, hogy éppen a "gyógyítónak" tartott ételek okoznak irritációt. Szintén segíthetik a gyógyulást a probiotikumok, melyek hatékonyan veszik fel a küzdelmet a H. pylorival szemben. A probiotikumok különösen fontosak lehetnek, ha antibiotikumot kell szednünk, ezek a gyógyszerek ugyanis (sajnos) nem válogatnak a jótékony és a káros mikrobák között, a probiotikumok segítségével visszapótolhatjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen jótékony baktériumokat.

Megelőzhető a gyomorfekély?

A gyomorfekély igazi népbetegségnek számít, ráadásul nagy a kiújulás rizikója is. Mint már említettük, az étrendnek nincs szoros kapcsolata a gyomorfekély kialakulásával, de bizonyos élelmiszerek egyes emberek gyomrát erősen irritálhatják. Ezek közé tartoznak például a csípős, fűszeres ételek, a kávé, a hagymafélék, a zsírban sült ételek, a vörös húsok vagy a szénsavas italok. Ha érzékenyebb a gyomrunk, hajlamosak vagyunk a gyomorégésre vagy a refluxbetegségre, érdemes ezeket az ételeket kerülni.

Szintén nem egyértelmű a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a dohányzás, valamint a gyomorfekély között. Az azonban igaz, hogy ezek az élvezeti szerek nem tesznek jót a szervezetünknek – így a gyomrunknak sem –, ezért érdemes ezek fogyasztását csökkenteni.

A Helicobacter pylori mellett a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tekinthetőek a gyomor- és nyombélfekély egyik legfőbb okának. Az ibuprofen és acetil-szalicilsav tartalmú, igen népszerű gyógyszerek, fájdalomcsillapítók hatással vannak annak a váladéknak a termelődésére, mely védi a gyomor falát a savak maró hatásától.

Ezen gyógyszerek túlzásba vitt alkalmazása jelentősen növeli a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának rizikóját, ezért érdemes ritkábban, csak szükség esetén szedni ezeket, illetve előnyben részesíteni a más hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hol fáj a gyomorfekély? Ilyen tünetekről ismerheti fel, ha már súlyos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorfekély

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához