Gyomortükrözés:valójában kellemetlenséggel vagy fájdalommal jár?

#gyomortükrözés #gyomorfájdalom #fájdalom #Bélbetegségek
2019.12.05.

Hiába számít megbízható, rutinszerűen végzett eljárásnak a gyomortükrözés, sokan tartanak tőle. Még akkor sem merik alávetni magukat a vizsgálatnak, ha fontos lenne, mert félnek a fájdalomtól.

Gyomortükrözés során a nyelőcsövön keresztül a gyomorba juttatott hajlékony, vékony eszköz, az endoszkóp segítségével vizsgálhatják az emésztőrendszer felső traktusát. Az endoszkóp végén apró lámpa és egy kis kamera található, amelyekkel ellenőrizhető a nyelőcső, a gyomor, illetve a vékonybél gyomorhoz legközelebbi szakasza, a patkó- vagy nyombél.

Hogyan zajlik a gyomortükrözés? Mennyire fáj?

Gyomortükrözést számos probléma esetén javasolhat az orvos, a nyelési nehézségektől az állandó hasi fájdalmakon át a gyomorégésig. Az endoszkóp segítségével észrevehetőek, esetleg kezelhetőek is a nyelőcső, a gyomor vagy a bél falának, nyálkahártyájának elváltozásai, például a fekélyes sebek vagy daganatok.

Egy endoszkópos vizsgálat legfeljebb 10-15 percig tart, ha kezelés is szükséges, akkor valamivel tovább. A beavatkozás előtt a szájüregbe és a torokba lokális érzéstelenítő sprayt fújnak. Előfordulhat, hogy bódító vagy nyugtató injekciót is ad az orvos. A páciens a bal oldalára fekszik, majd egy műanyag eszköz segítségével levezetik a vizsgálathoz használt eszközt a nyelőcsőbe, majd a gyomorba. A gyomorba, illetve a bélbe némi levegőt fújhatnak, hogy a szervek belső része jobban láthatóvá váljon, és könnyebb legyen azonosítani az esetleges elváltozásokat. Ha szükséges, szövetmintát is vesznek. A beavatkozás végén (attól függően, hogy kaptunk-e bódítást vagy sem) rövid időn belül haza is mehetünk, és maximum 24 óra elteltével folytathatjuk a megszokott tevékenységeinket.

Biztonságos a gyomortükrözés?

Mint minden beavatkozásnak, a gyomortükrözésnek is vannak veszélyei, ám ezek esélye rendkívül kicsi. Megtörténhet, hogy az endoszkóp véletlenül megsérti a nyálkahártyát vagy egy véreret. Ennek a tünetei lehetnek a vérzés, a hasi vagy mellkasi fájdalom, a láz, a nyelési nehézségek.

A legtöbb ember számára természetesen az az egyik legfontosabb kérdés, mennyire fájdalmas a vizsgálat, sokakat éppen az ettől való félelem tart vissza. Bár minden ember fájdalomtűrő képessége más, a legtöbben nem éreznek fájdalmat a gyomortükrözés során. Nem lehet kijelenteni, hogy teljesen fájdalommentes a beavatkozás, hiszen az érzéstelenítő spray vagy a nyelőcsőbe kerülő endoszkóp, esetleg a levegőbefújás kellemetlen lehet. Az is előfordulhat, hogy valaki a vizsgálat után panaszkodik enyhébb fájdalomra. A legtöbb ember enyhébb emésztési zavarhoz, gyomorégéshez vagy torokfájáshoz hasonló kellemetlenségeket érezhet. A beavatkozás után egy-két napig még érezhető torokfájás, szájzsibbadás, rövid ideig puffadásérzés is.

Ezek a szokások könnyen okozhatnak gyomorfekélyt!

Gyomortükrözés altatásban

Természetesen van lehetőség arra is, hogy a gyomortükrözésre altatásban kerüljön sor. Ilyenkor a vizsgálatot végző orvos mellett aneszteziológus szakember is dolgozik, aki folyamatosan figyeli a páciens légzését, vérnyomását. Az altatásban végzett gyomortükrözés azoknál lehet megoldás, akik öklendezésre vagy hányásra hajlamosak, túlérzékeny a garatreflexük, nagyon szorongnak, félnek a vizsgálattól, vagy érzékenyek a helyileg alkalmazható érzéstelenítő szerekre. Az altatásos gyomortükrözés előnye – a fájdalommentesség mellett –, hogy a szakorvos is nyugodtabb körülmények között vizsgálhatja a pácienst.

Hátránya, hogy altatás után hosszabb ideig kell a kórházban maradnunk, és arról is gondoskodnunk kell, hogy valaki segítségünkre legyen a hazajutásban, otthon is ajánlott pihenni. Az altatásnak is lehetnek szövődményei, bár ezek szerencsére ritkák. Nem elhanyagolható szempont, hogy az altatásos gyomortükrözés jóval költségesebb, mint az, amit csak érzéstelenítéssel végeznek.

Forrás: egeszsegkalauz.hu