Gyulladásos bélbetegség: erre figyeljen oda a covid-járvány idején

IBD, koronavírus, gyulladásos bélbetegség, hasfájás

Magyar Gasztroenterológiai Társaság összeszedte a legfontosabb információkat és ajánlásokat gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő, illetve immunszupprimált betegek számára a koronavírus-járvány idejére.

A koronavírus kiválthatja-e az IBD fellángolását vagy utánozhatja-e azt?

A fertőzés fő tünetei a láz, a száraz köhögés, a gyengeség, a fáradtság, az izomfájdalom és a légszomj. Ritkábban ugyan, de előfordulhat hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás is. A rendelkezésre álló adatok nem utalnak arra, hogy a koronavírus-fertőzés a gyulladásos bélbetegség fellángolását okozná. De, ha arra gondolunk, hogy a H1N1 vírus tápcsatornai tünetek nélkül is a gyulladásos bélbetegség enyhe fellángolását okozta a fertőzés első hetében, főként fekélyes vastagbél-gyulladásos (colitis ulcerosás) betegekben, ilyen típusú tünetek megjelenése sem lenne meglepő.

Mire figyeljenek az IBD-s betegek?

  • Stabil állapotban kerüljük az egészségügyi intézményeket. A recepteket, javaslatokat elektronikus formátumban is elérhetjük. 
  • A szükséges gyógyszereinkből legyen otthon tartalék. 
  • Kérjünk 3 hónapra való mennyiséget subcutan módon adható biológiai kezeléséből.
  • Minimalizáljuk azon esetek számát és idejét, amikor elhagyjuk az otthonunkat, és kerüljük a tömeget.
  • Mindenképpen szükséges a gyakori kézmosás szappannal és meleg vízzel, illetve szükség esetén használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. 
  • Fontos tudni, hogy a vírus akár 4 napig is életképes a felületeken, használati tárgyakon, különösen fémtárgyakon, például a kilincsen. Emiatt naponta akár több alkalommal is töröljük át fertőtlenítő szerekkel a gyakran használt felületeket.
  • Ha mégis meg kell jelennünk egy orvosi intézményben, a következőkre figyeljünk: gyakori és alapos kézmosás mellett kerüljük a személyes érintkezést és a potenciálisan fertőzött tárgyak megfogását. Ne érintsük meg mosatlan kézzel a saját orrunkat, szemünket vagy szánkat. Amennyire csak lehet, kerüljük a tömegközlekedési eszközöket.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Az immunszupprimált/biológiai szerrel kezelt betegek rizikója fokozott a koronavírus-megbetegedésre, illetve a súlyosabb betegség lefolyásra?

A gyulladásos bélbetegek nem fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre. Mivel a betegek döntően fiatalkorúak, a fertőzés várhatóan enyhe tüneteket okozna. Az idős és társbetegségekben (kardiovaszkuláris betegségek, diabetes, krónikus légúti betegségek, magas vérnyomás, daganat) szenvedő betegek rizikója viszont fokozott a súlyos fertőzésre.

Az immunszuppresszív, biológiai kezeléssel kapcsolatos adatok jelenleg a korábbi fertőzések tapasztalataiból származnak, nincs megfelelő mennyiségű adat a koronavírus-betegségről ilyen vonatkozásban. A immunszupprimált betegek között a súlyos fertőzések előfordulásának esélye mérsékelten magasabb, emiatt ugyanezt feltételezhetjük ezzel a vírussal kapcsolatban is.

Le kell-e állítani az immunszuppresszív/biológiai kezelést a koronavírus-járvány esetén?

Esetenként felmerülhet a kezelés leállítása/szüneteltetése, azonban a gyógyszerek hosszú kiürülési idejére gondolva feltételezhetjük, hogy ezzel a fogékonyság érdemben nem csökkenne, viszont a betegség fellángolásának veszélye igen. A fellángolás ismételt orvos-beteg találkozást igényel, ez viszont újabb esélyt ad a fertőzés lehetőségére, különösen magas fertőzöttség esetén.

A korábbi nagy járványok alatt szerzett tapasztalatok alapján érdemes odafigyelni a fokozott szteroiddal kezelt betegekre, ők ugyanis fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre, és a következmények is súlyosabbak lehetnek. Súlyos koronavírus-fertőzés esetén az immunszuppresszió/biológiai kezelés leállítása indokolt lehet!

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság arra kéri az IBD-s betegeket, hogy kérdés esetén telefonon keressék a biológiai terápiát nyújtó centrumokban dolgozó orvosokat, hogy elkerüljék a személyes érintkezéssel járó fertőzésveszélyt.

Forrás: Magyar Gasztroenterológiai Társaság