Ezeket látta már?

Hasfájás és puffadás - tudja meg, hogy IBS vagy SIBO okozza emésztési panaszait

hasfájás, puffadás, IBS, SIBO, emésztési panasz

Tüneteik lényegében ugyanazok, mégis más állapotot takarnak, így más kezelést is igényelnek.

Amennyiben valakinél huzamosabb ideig fennáll valamilyen emésztési probléma, érdemes utánajárni, vajon mi is okozza a kellemetlen tüneteket. A pontos diagnózis ismeretében ugyanis megkezdődhet a megfelelő terápia, mely jó esetben megszünteti, de legalább jelentősen csökkenti a tüneteket. A téma kapcsán manapság egyre több szó esik az IBS-ről és a SIBO-ról, de vajon tudja, hogy mi a különbség a kettő között?

Mi az a SIBO?

A SIBO (kontaminált vékonybél szindróma) röviden az egészséges emésztést fenntartó mikroorganizmusok egyensúlyának felborulása a bélben. Ekkor a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe, így az oda nem illő baktériumok elnyomhatják a hasznosakat.

Mivel a vékony-és a vastagbél funkciója eltér, így az ott lévő baktériumok összetétele is különbözik. A két bélszakasz határán elhelyezkedő ún. ileocoecalis billentyű az, ami nem engedi, hogy a baktériumok az egyik helyről a másikba átjussanak. Emellett a gyomorsav, az epe, az immunrendszer és a vékonybél perisztaltikus mozgása is megakadályozza a baktériumok megtapadását a bélfalon. Léteznek olyan állapotok, melyek során nagyobb eséllyel szaporodnak el a vastagbélben lévő baktériumok a vékonybélben (pl. Crohn-betegség, sipolyok, bélfertőzés, cukorbetegség).

SIBO esetén a legjellemzőbb tünetek a hasfájás, puffadás és a hasmenés. A panaszokat főleg az okozza, hogy a vékonybélbe került mikroorganizmusok el kezdik erjeszteni a még meg nem emésztett szénhidrátokat - emiatt pedig különféle gázok, tejsav és ecetsav képződik.

Irritábilis bél szindróma

IBS esetén nincs kimutatható szervi eltérés, ám ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a SIBO. Ez lényegében az emésztőrendszer funkciózavara, ám oka egyelőre tisztázatlan. Érdemes tudni, hogy annak ellenére, hogy a fellépő panaszok igen kellemetlenek, nem okoznak elváltozásokat a szövetben, nem növeli meg a rosszindulatú daganatok esélyét sem.

A szakértők úgy vélik, olykor előfordulhat, hogy SIBO áll az IBS okozta tünetek mögött - ám ez nem törvényszerű.

A SIBO-t gyakran tévesen IBS-ként diagnosztizálják, ami nem is csoda, hiszen a két állapot okozta panaszok átfedésben vannak.

Fontos különbséget tenni a kettő között

Az IBS diagnózisa kizárásos alapon történik, ám SIBO esetén elérhető ún. laktulóz kilégzési teszt. Ennek során a páciens éhgyomorra hidrogén kilégzési tesztet végez, majd egy laktulózzal elkevert pohár víz ivása után ezt 20 percenként megismétli. A vizsgálatkor a tüneteken kívül azt figyelik, hogy mennyi idő alatt jut el az anyag a vastagbélbe.

Mi történik, ha a SIBO-t nem kezelik?

Ha a SIBO-t nem kezeik, úgy súlyosabb szövődményeket okozhat: többek között alultápláltságot, vitaminhiányt, idegrendszeri problémákat, vérszegénységet, csontritkulást, vesekövet.

Más kezelést igényelnek

Az IBS-nek nincs meghatározott terápiája, a cél a tünetek enyhítése. SIBO esetén a terápia attól függ, hogy találnak-e a hátterében valamilyen kiváltó betegséget. Ha azt megtalálták, akkor azt kezelni kell (pl. sipolyt műtéttel), ám más esetekben a nem megfelelő baktériumok elszaporodása miatt antibiotikum-kúrára van szükség. Ez azonban csupán akut kezelés, nem hosszú távú megoldás. Éppen ezért fontos, hogy megpróbálja kezelni a SIBO kiváltó okát. Ha ezt nem tudja azonosítani vagy megszüntetni úgy egyes szakértők szerint segíthet az alacsony szénhidráttartalmú étrend követése és probiotikumok szedése. Azt azonban érdemes tudni, hogy a velük kapcsolatos tanulmányok nem meggyőzőek, így hosszú távon nem biztos, hogy használnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez a hasfájás komoly nőgyógyászati betegséget?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

SIBO

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához