Ezeket látta már?

Ezek a gyulladásos bélbetegség tünetei

ibd gyulladásos bélbetegség tünete

Az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség Magyarországon tízezrek életét nehezíti meg.

Az IBD tünetei

Magyarországon közel 45 ezer IBD beteg él, Európában ez a szám eléri a 3 millió főt. Az IBD egy angol betűszó (inflammatory bowel disease), ami magyarul gyulladásos bélbetegséget jelent, de két konkrét, gyógyíthatatlan betegséget takar: a Colitis Ulcerosat (fekélyes vastagbélgyulladás) és a Crohn-betegséget (az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége).

Az IBD-vel élők többségénél a betegség fiatal felnőttkorban jelenik meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyerekkorban. Bár panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között:

  1. erős, krónikus hasmenés
  2. vérszegénység
  3. fáradtság,
  4. hasi görcsök
  5. fogyás
  6. folyamatos hőemelkedés vagy láz

Az IBD kezelése

A gyulladásos bélbetegségek kezelésében használt gyógyszerek, a tünetek csökkentésével, a gyulladásos folyamat megállításával tudnak hozzájárulni a betegek életminőségének javulásához. A betegség súlyosságának és az előfordulás helyének döntő szerepe van a gyógyszeres kezelés kiválasztásban. Az IBD kezelésében a különböző gyulladáscsökkentő szerek (szalicilsav-származékok, antibiotikumok, szükség esetén kortikoszteroidok), valamint a klasszikus immunmoduláns szerek (e gyógyszerek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját) mellett, ma már biológiai készítménynek is nevezett, korszerű, újabb típusú immunmodulánsok is elérhetőek Magyarországon ártámogatással. A teljes gyógyulás sajnos még nem lehetséges, így a cél a tünetmentes állapot elérése és fenntartása, amivel az IBD beteg életminősége és munkavállaló képessége megfelelő maradhat, nők esetén bátran lehet gyermeket is vállalni.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Egyre több gyereket érint a betegség

„Magyarországon a gyulladásos bélbetegségben szenvedők száma egyre gyarapszik. Sajnálatos módon egyre több a gyermekkorban diagnosztizált eset. Ezek a fiatalok fokozott figyelmet igényelnek, hiszen évtizedekkel többet töltenek betegségben, mint azok a sorstársaik, akik felnőtt korban betegszenek meg. Ugyanakkor egyre többször tapasztaljuk, hogy az idősebb korosztályban is felüti a fejét a betegség. Esetükben is nehezebb a kezelés, hiszen az immunrendszerre ható készítmények sokkal több mellékhatással fenyegetnek ebben a korosztályban. A szokványos életkorban, a 20-as, 30-as években támadó betegség pedig a legszebb, legproduktívabb éveket keseríti meg. Ma már elmondhatjuk, hogy nincsen sajnos olyan korosztály, amely védettnek érezhetné magát a gyulladásos bélbetegségtől. Különösen fontos ezért az, hogy az élet minden területén elfogadó és támogató közösségek vegyék körül a krónikus betegségben, így a gyulladásos bélbetegségben szenvedőket.” - tette hozzá dr. Miheller Pál.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a tumorra a kávéfogyasztás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladásos bélbetegség

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához