Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kiket érinthet leginkább az aranyér?

shutterstock 1070510780

Az egyik leggyakoribb civilizációs betegség, az emberek 50 százaléka legalább egyszer megtapasztalja élete során, ennek ellenére sokan nem merjük felvállalni. Megnéztük, kiket érinthet leginkább az aranyér.

Sokakat érintenek a kellemetlen tünetek

Az emberek fele élete során legalább egyszer megtapasztalja az aranyér kellemetlen tüneteit: a viszketést a végbélnyílás tájékán, illetve a székletürítéskor jelentkező fájdalmat. Ezt a kellemetlen betegséget számos tényező előidézheti, például a székrekedés okozta állandó erőlködés, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen ételek vagy a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, sőt számít az öröklött hajlam is. Az aranyér egy visszérköteg a végbélben, amely a székelés szabályozásában játszik szerepet. Ezek az erek a sok erőlködéstől kitágulhatnak és begyulladhatnak.

Mi idézheti elő a szorulást?

Az aranyér egyik oka lehet a szorulás, vagyis az erőlködés a vécén, hiszen a megemelkedett hasűri nyomás miatt az erek kitágulhatnak és begyulladhatnak. A szorulás mind a két nemet érinti, de talán a nőknél gyakrabban alakulhat ki. A várandósság alatt a folytonos aggódás és fokozott stressz, illetve a megnövekedett méhtérfogat hajlamosíthat a székrekedésre, későbbi életkorban pedig a klimax, a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködése. Az viszont inkább a férfiakra jellemző, hogy szeretnek hosszasan ücsörögni a vécén. Pedig ez a szokás nem egészséges, mert eközben sok vér áramlik a végbél környékén található erekbe, amelyek kitágulnak és gyulladttá válhatnak.

Hogyan előzhetjük meg a szorulást?

A szorulás kialakulását sok esetben helyes táplálkozással és életmóddal megakadályozhatjuk. Figyeljünk arra, hogyan táplálkozunk: együnk rostban gazdag élelmiszereket: olajos magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket. A finomított lisztből készült pékáru helyett pedig válasszuk a teljes kiőrlésűt. A megfelelő folyadékfogyasztás is rendkívül fontos: a székrekedés egyik legjobb ellenszere, ha naponta legalább 2 liter folyadékot megiszunk. Ha tehetjük, mozogjunk minél többet, mert a mozgás serkenti a vérkeringést és az anyagcserét. Ha minden óvintézkedés ellenére mégis aranyerünk alakulna ki, ne húzzuk az időt, hanem cselekedjünk azonnal. Legyen a házi patikában olyan kúp vagy kenőcs, amely csökkenti az aranyeres panaszokat.

Forrás: Phytotec Hungária