Ezeket látta már?

Kolonoszkópia okozhatta a hasnyálmirigy-gyulladást az ismert énekesnél?

hasnyálmirigy, hasnyálmirigy-gyulladás, kolonoszkópia, vastagbéltükrözés

Travis Barker, a Blink 182 énekese kedden került kórházba.

Az énekesnek hasnyálmirigy-gyulladása van, amely az orvosok gyanúja szerint összefüggésben lehet azzal, hogy Barker nemrég esett át vastagbéltükrözésen - írja az Insider.

Nagyon ritka szövődmény

A vastagbéltükrözés, vagy más néven kolonoszkópia segítségével a vastagbélrákot lehet kiszűrni. Ez a fajta szűrővizsgálatot minden 45 évet betöltött férfinak ajánlott bizonyos időközönként elvégeztetni. Az énekes 46 éves.

Dr. Eric Goldstein, New York-i gasztroenterológus az Insidernek elmondta, hogy a kolonoszkópia okozta hasnyálmirigy-gyulladás rendkívül ritka. Az esetek 80 százalékában a betegséget epekő vagy alkoholfogyasztás okozza. A többi eset pedig gyógyszerekhez, vírusokhoz és egyéb, nem a kolonoszkópiához köthető vizsgálathoz kapcsolódik.

Bár ritkán a kolonoszkópia járhat szövődményekkel, ezek közé tartozik többek között az érzéstelenítésre adott reakció, vérzés vagy a bélfal szakadása. A gasztroentorológus kiemelte, hogy vastagbéltükrözés anatómiai okokból csak nagyon-nagyon ritkán vezethet a hasmálmirigy gyulladásához.

Csak néhány olyan dokumentált eset van, ahol a páciensnél hasnyálmirigy-gyulladás lépett fel a kolonoszkópia után. Egy 2019-es egy 53 éves nő hasi fájdalmakkal ment be a sürgősségi osztályra. Az asszonynál később hasnyálmirigy-gyulladást diagnosztizáltak, aki 2 órával a vastagbéltükrözése után kezdett el görcsölni. Az eljárás feltehetően a nő szervezetében olyan heves gyulladásos reakciót váltott ki, ami miatt 11 napot töltött kórházban.

Egyelőre nem tudni, hogy szélsőséges esetben a vastagbéltükrözés hogyan vezethet a hasnyálmirigy gyulladásához. Feltehetően egyes esetekben a vastagbél túlságosan megpuffad a vizsgálat a során, és túl nagy nyomás nehezedik a hasra, vagy az eszköz, amit a polipok eltávolítására használnak, okozhat irritációt.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei között a legjellemzőbb az igen erős, égő fájdalom, mely a has bal felső részén érezhető, és kisugározhat a hátba, sőt akár a mellkasba is. Emellé hányinger és hányás is társulhat, mely néhány falat elfogyasztása után még rosszabb lesz. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás lázzal is járhat, ám ez általában néhány napon belül elmúlik.

4-3-2-1- kolonoszkópia! Így készüljön, étkezzen a vizsgálat előtt - olvasson tovább!

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tünete lehet a széklet állagának, színének megváltozása, illetve az, ha a széklet zsírosan fénylő lesz. Mivel a gyulladt hasnyálmirigy nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, kevesebb emésztéshez szükséges enzimet termelhet, ennek pedig fogyás lehet a következménye. A fogyást a cukorbetegség is okozhatja, ami a hasnyálmirigy-gyulladás egy lehetséges következménye.

Kórházi kezelés szükséges

A legtöbb esetben a hasnyálmirigy-gyulladás ellátása kórházban történik, a terápia megválasztása függ a betegség kiváltó okától, illetve a súlyosságtól is. A súlyosabb gyulladásnak sokkal gyakrabban vannak szövődményei. A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknek általában erős fájdalomcsillapítóra van szükségük, és az állapotuk folyamatos ellenőrzésére, mert nagy a kiszáradás rizikója. A súlyosabb esetekben intenzív osztályra kerülhet a beteg, mert ez akár bizonyos szervek visszafordíthatatlan károsodásával is együtt járhat. A folyadékok folyamatos pótlására van szükség (infúzión keresztül), és előfordulhat, hogy a beteget csak a gyomrába vezetett szondán keresztül lehet táplálni.

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához