Ezeket látta már?

Kolosztomás zsák – és bikinis fotó: a bátorság dicsérete

2014.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

A 23 éves Bethany Townsend bátran ült modellt kolosztomás zsákjával, hogy az egész világ lássa, a betegek életminősége jó, és hogy nem adják fel a harcot. (Photo: Caters News Agency) Ennek a fotónak igen nagy visszhangja támadt az interneten, mert egyfajta tabudöntögetés történt: egy betegség tárult így elénk a maga "meztelen" valójában, ez esetben a krónikus gyulladásos bélbetegségek egyike, a Crohn-kór néven ismert betegség. Az (eredeti) cikk megjelenéséig mintegy 9 millióan látták a képet…

"Egyáltalán nem számítottam ilyen 'sikerre' – említi a fiatal nő. A fotót több mint 190 ezren kedvelték, és kb. 10 ezer kommentet is írtak hozzá a közösségi oldalon. Ez fantasztikus számomra".

Kolosztomás zsák – és bikinis fotó: a bátorság dicsérete

A kolosztomás zsákokat, mint sztómaterápiás terméket alkalmazzák gyógyászati segédeszközként. Alkalmazásuk akkor történik, ha valamely – ez esetben a vastagbelet, végbelet érintő – műtét során a belet ki kell vezetni a szabad hasfalra. (A műtét történhet daganatos betegség, gyulladásos bélbetegség, bélelzáródás stb. műtéte kapcsán). A székletet viszont össze kell gyűjteni. Maga a sztóma a technikai megoldás, amit a sebész a hasfalon képez, egy kis nyílás a "szabad külvilág" felé. A sztómazsák ehhez kapcsolódik szorosan, és (általában) naponta cserélendő.

Mivel a zsák valóban a hasfalon "lóg" bizony nem csekély életmódváltoztatással jár a viselése. Sajnos előfordulhat az is rossz esetben eleve sérült, és kiszakad viselés közben... ez igen kellemetlen következményekkel járhat. Ezért a beteg mindig hord magánál egy pótzsákot, hogy adott esetben egy wc-ben, fürdőszobában ilyenkor gyorsan cserélhesse.

Vannak persze más mindennapi problémák is, pl. a bélgázok távozása, a szellentés, amely igencsak hangos lehet adott esetben. Főleg a műtéttel kapcsolatosan is. Ez amúgy az illető számára – ha nincsen társaságban – kevésbé zavaró, hiszen megszokta, hogy a rendszeres bélmozgások gázokat is termelnek.

Problémát jelenthet a zuhanyozás, fürdés, úszás. A sztómazsák általában viasszal kerül letapasztásra magára a sztómanyílásra, és ha víz éri hosszasabban, ez meglágyulhat. A sztómanyílás mint hasfali nyílt terület érzékeny a napfényre, napsugárzásra, tehát napoztatni nem ajánlatos: egyrészes fürdőruhát célszerű viselni, vagy eltakarni, pl. akár egy pólóval.

Kolosztomás zsák – és bikinis fotó: a bátorság dicsérete

Kövess minket, csatlakozz hozzánk!

Éppen azért volt igen bátor Bethany Townsend fotója, mert bikiniben pózolt a fotósnak, ahol jól látszik a kolosztómás zsák is. Az USA-ban mintegy 700 ezer ember él kolosztómával, és természetesen betartja az utasításokat. A fotó megjelenését követően azonban sokan felbátorodtak, és a közösségi oldalon egymás után jelentek meg fiatal nők és férfiak fotói, akikről bizony sosem képzeltük volna, hogy ők is betegek.

Most bátran kiállnak nemcsak Crohn-kóros beteg sorstársuk mellett, hanem azért, hogy ők is éppoly jogú tagjai a közösségnek mint bárki más, és megismertetik más emberekkel, hogy krónikus betegségek mellett is megőrizhetjük derűnket, és optimizmusunkat, még ha ez sokszor nem is megy olyan könnyen.

http://www.medicaldaily.com/colostomy-bag-swimsuit-photo-helps-raise-awareness-inflammatory-bowel-disease-how-colostomy-bags

Forrás: Sajtóközlemény