Ezeket látta már?

A májbetegség 5 korai tünete, amit könnyű figyelmen kívül hagyni

májbetegség máj korai tünet jel

Fontos ezekre a jelekre figyelni, mivel korai kezeléssel megelőzhető a maradandó károsodás.

A máj egy igen fontos szervünk, mivel számos alapvető funkciót lát el a szervezetben. Az egyik legfontosabb feladata a méreganyagok kiszűrése - azonban, ha túl sok halmozódik fel, az túlterhelheti a májat, ami komoly problémákat okozhat.

A májbetegségek meglehetősen gyakoriak. Működése károsodhat nem megfelelő életmód követése miatt, de hátterében gyakran állnak vírusfertőzések, toxikus mérgezések és bizonyos anyagcsere-betegségek is. A máj igen jól és gyorsan tud regenerálódni, ám a folyamatos túlórázás megbosszulhatja magát.

Több probléma is lehet a májjal

Dr. Douglas Weine, a Hackensack Meridian Health Center gasztroenterológusa szerint a májbetegség egy nagyon tág fogalom, amely sok különböző állapotot takar. Ugyanis nemcsak az alkohol okozta májkárosodás tartozik ide, hanem többek között a nem alkoholos zsírmájbetegség, a hepatitis de a rák is.

Sajnos a problémának kezdetben nincsenek tünetei, vagy alig észrevehetőek, és egyértelműbb panasz jellemzően akkor lép fel, amikor már jelentős a májkárosodás.

A krónikus májbetegség stádiumai

  • májgyulladás
  • fibrózis
  • cirrózis
  • májelégtelenség

A májkárosodás jelei

Bár a májbetegség gyakran nem okoznak kezdetben tüneteket, ám, ha ezt az 5 jelet tapasztalja, forduljon orvoshoz, aki különböző vizsgálatokkal ellenőrizheti a mája állapotát.

A bőr vagy a szemek besárgulása

A sárgaság egy jellemző tünete a májbetegségeknek, ám igen sokan átsiklanak rajta, mivel eleinte nem feltűnő. Ahol a legjobban látszik, az a szemfehérje, hiszen normál esetben annak nincs sárgás árnyalata. Ennek oka, hogy ekkor túl sok bilirubin van jelen. Ez röviden egy pigment, amely a vörösvértestek természetes lebomlásakor keletkezik. A bilirubint a máj távolítja el a szervezetből, ám ha a szervnél valamilyen probléma van, nem tudja megfelelően elvégezni ezt a feladatát.

Sötét vizelet

A sötét vizelet általában a dehidratáció eredménye, ám ha megvan a napi 2-3 liter víz fogyasztása, úgy a máj problémájára is utalhat. Oka ekkor is a bilirubin felhalmozódása, amely a vizeletet sötét narancssárga, barna vagy borostyán színűvé változtathatja.

Feledékenység, zavartság

Időnként mindannyian felejtünk el dolgokat és nehezen találjuk a szavakat. Ha ez gyakrabban előfordul, az bizony problémát jelezhet. Bár idősebb korban ez a demencia jele is lehet, ám májkárosodás is okozhatja.

- Egy egyébként egészséges személynél, amikor akut májelégtelenség alakul ki, az a mentális állapotában vagy személyiségében változásokat okozhat, például tájékozódási problémákat, zavartságot, aluszékonyságot - mondta Dr. Bubu Banini, a Yale School of Medicine hepatológusa a Huffington Post-nak.

Ödéma a lábakban, duzzanat a hasban

Bár ezt sokan a szívbetegségekkel kapcsolják össze, ám jellemző tünet májcirrózis (májzsugor) esetén is. A probléma ugyanis lassítja a véráramlást a májon keresztül, és növeli a nyomást a vénában. Ez folyadék-felhalmozódást okozhat az alsó végtagokban, valamint hasüregi folyadékgyülemet (ascites).

Zúzódások, bevérzések

A májkárosodásban szenvedők bőre gyakran kék-zöld foltos, ugyanis az ereik könnyen megsérülnek, ráadásul a véralvadás is hibás ekkor. A máj ugyanis olyan fehérjéket is termel, melyek segítik a véralvadást - ha azonban nem működik megfelelően a szerv, úgy lényegesen könnyebben lépnek fel bevérzések, mivel alapból egy a vérzékeny állapot lesz jelen.

Hogyan kezelhető a májbetegség?

A legtöbb májbetegség gyors orvosi kezelést igényel. Érdemes ilyenkor csökkenteni a fehérje- és a nátriumbevitelt, valamint szükség van májvédő gyógyszerek, véralvadási faktorok pótlására szolgáló készítmények alkalmazására is. Sokszor a májbetegség elsődleges kezelését az életmódváltás, az alkohol mellőzése jelenti.

A hatékony terápiához a korai felismerés elengedhetetlen, máskülönben maradandó károsodások keletkeznek. Amennyiben máj nem képes regenerálódni, úgy májátültetésre lehet szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májbetegség: ezzel is jelezheti az arcbőre, ha baj van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához