Ezeket látta már?

Puffadás és éles hasi fájdalom jobb oldalon - ekkor jelez zsírmájat

puffadás hasfájás jobb oldal jzsírmáj tünete

Milyen jelek utalnak zsírmájara? Ezekre a jelekre figyeljen!

A zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, illetve, ha mégis, akkor meglehetősen általánosakat. Ugyanakkor fontos lenne idejében felismerni az állapotot, ugyanis kezeletlenül súlyos következményei lehetnek.

Az első tünetek jellemzően általános jellegűek

Mindenesetre az indokolatlan kimerültség és a has jobb felső részén megjelenő fájdalom, diszkomfort érzet mindenképpen olyan tünet, aminek okát ki kell vizsgálni. Ha az állapot már előrehaladottabb, a tünetek is kifejezettebbekké válhatnak, kialakulhat például:

 • haspuffadás,
 • bőraláfutások,
 • nyelőcsőben, gyomorban kitágult erek,
 • kipirosodott tenyerek,
 • a bőr és a szemfehérje sárgasága.

Ugyan nem érzékelhető panasz, de a megnagyobbodott lép is jellegzetes tünet – ezt hasi ultrahanggal lehet kimutatni.

A máj egyik leggyakoribb betegsége az ún. zsírmáj, melynek két nagyobb csoportja van

 1. A tiszta zsírmáj (steatosis hepatis) gyulladásos reakció nélkül,
 2. és a zsírmáj-hepatitis (steatohepatitis) gyulladásos reakcióval, melynek létezik alkoholos és nem alkoholos fajtája is. Ez utóbbi esetben az érintettek nagy része túlsúlyos és sokszor cukorbetegség talaján alakul ki.

Az ultrahang zsírmáj diagnosztikájában betöltött szerepéről dr. Fehér Györgyöt, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Mi az a zsírmáj?

A zsírmáj (steatosis) igen gyakori állapot, melynek során a máj sejtjeiben kis lipid cseppek jelennek meg, vagyis túl sok zsír halmozódik fel. Bár az egészséges máj is tartalmaz némi zsírt, ám csak kis mennyiségben. Problémává akkor válik, amikor a mennyisége eléri a szerv súlyának 5-10% -át. A máj enzimek eltérése hátterében gyakran ez a probléma áll, és fő oka a trigliceridek magas mennyisége.

A zsírmájat okozhatják toxikus anyagok (pl.: túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, ösztrogénterápia, szteroid készítmények), túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma és egyéb ritkább kórképek.

A máj túlzott elzsírosodása miatt – különösen az alkoholos steatohepatitis esetében - a szerv sejtjei folyamatosan pusztulnak, a szerkezete, felépítése megváltozik, a máj enzim értékek kicsúsznak a referencia tartományból, sőt, késői stádiumban májzsugorodás (cirrózis), rákmegelőző állapot is felléphet.

A bélflóra pusztulása állhat a zsírmáj hátterében is - olvasson tovább!

A zsírmáj tünetei

A tiszta zsírmáj nem okoz tüneteket, a zsírmáj-hepatitis esetében a következő, jellegtelen panaszok jelentkezhetnek:

 • étvágytalanság
 • hasi fájdalom (jobb oldalon)
 • fáradékonyság
 • emelkedett májenzim értékek
 • Puffadás
 • sárgaság (késői stádiumban)

Legtöbbször életmódváltással kezelhető

A zsírmáj kezelése elsősorban a megfelelő életmód követése, a kiváltó ok megszűntetése. Fontos a túlsúly leadása, a rendszeres testmozgás, valamint diéta (teljes kiőrlésű pékáruk, cukorhelyettesítők, alkohol kerülése, sovány húsok, halak, gyümölcsök, zöldségek). Olykor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre, ám ezek főleg az alapbetegség orvoslására szolgálnak, mely az állapot kialakulásához vezetett. Amennyiben a máj működése visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, úgy májátültetés válhat szükségessé.

Ebben segít az ultrahang

A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket- gyakran véletlenszerűen derül ki. Előfordulhat, hogy más okból végzett hasi ultrahang során derül fény a problémára- mondja dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa. Amennyiben valaki a magasabb rizikócsoportba tartozik zsírmáj szempontjából (pl. cukorbeteg), fontos, hogy rendszeresen vegyen részt ultrahangos szűréseken.

Természetesen, amennyiben zsírmáj-hepatitisre, esetleg májcirrózisra utaló panaszai vannak (fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, sárgaság, megnövekedett haskörfogat, csillag alakú értágulatok), úgy a mielőbbi belgyógyászati kivizsgálás részeként ultrahangvizsgálat is javasolt, hogy alaposan szemügyre lehessen venni a máj szerkezetét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A gyakori puffadás a SIBO betegség tünete is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#veserák

Forrás: www.ultrahangkozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához