Ezeket látta már?

Elkerülhető a gyomorégés, ha betartjuk ezeket a szabályokat

reflux emésztés gyomorfájdalom gyomorsav rekeszsérv étkezés

Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik.

A reflux a magyar lakosság mintegy 30%-át érinti. Időszakosan jelentkezik, és ha nem súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk a problémán.

A gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége megnő, akkor kellemetlen égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.

Milyen okok lehetnek?

Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg: mechanikai, kémiai, idegi és táplálkozási jellegűt.

A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (hiatus hernia - a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe.

A kémiai okok között szerepelnek az úgynevezett antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához.

Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz. Végül bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.

Táplálkozási jó tanácsok

AMIT KERÜLNI KELL

Nem megfelelő mennyiségű és minőségű ételek/táplálkozási szokások, melyek lassítják a gyomor kiürülését:

  • bő zsírban és/vagy olajban sütött/főzött ételek
  • túl kiadós fogások
  • nem megfelelően megrágott étel
  • nagy mennyiségű folyadék fogyasztása étkezés közben

Élelmiszerek, amelyek elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását:

  • Kávé, kóla és energiaital a koffein miatt
  • Csokoládé a teobromina hatóanyag miatt (különösen kerülendő: étkezés végén a kávé egy darab csokoládéval!)
  • Egyes növényvédőszer-maradványok úgynevezett antikolinerg anyagai bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben

A nyelőcső nyálkahártyáját irritáló élelmiszerek:

  • savas élelmiszerek: ecet, citrom, narancs, pomelo, paradicsom, rebarbara
  • ropogós élelmiszerek: kenyér héja, kétszersült, puffasztott gabonafélék, bizonyos nyers zöldségek
  • csípős fűszerek
  • nyers hagyma, fokhagyma

Szénsavas italok

Szén-dioxiddal telítettek, ami nyomást gyakorol a gyomorra, és elősegíti a nyelőcső záróizmának ellazulását.

Néhány szénsavas ásványvíz azonban tartalmaz hidrogén-karbonátot, amely segít csillapítani a savasságot, megnyugtatja a gyomrot. (Tanácsos egy kanállal megkeverni az italt, hogy távozzanak belőle a gázbuborékok.)

Késői étkezés

Esti étkezés után nem szabad azonnal lefeküdni. Ideális esetben legalább 2 órával a lefekvés előtt be kell fejezni az étkezést. Tanácsos vacsora után egyet járni, „emésztési” sétát tenni. Ami a fekvőhelyet illeti, ha szükséges, éjszakára kissé emeljük meg az ágy fej felőli részét.

AMIT TANÁCSOS ELŐNYBEN RÉSZESÍTENI

Gyomorkímélő és -nyugtató élelmiszerek

- Gyümölcsök és zöldségek al dente

A gyümölcsök és zöldségek bővelkednek rostokban, melyek segítenek a székrekedésen, továbbá antioxidánsaik védik a nyálkahártyát. Jól tesszük, ha csak kissé főzzük meg vagy pároljuk őket, hogy lágyabbak, könnyebben emészthetők legyenek. De felejtsük el a belőlük készült dzsúzokat, mert elvész bennük a rosttartalom és a laktató hatás. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is kerülni kell, amelyek savasítanak az étkezés végén, mert ezzel lassítják az emésztést.

- Növényi olajok sütés-főzés nélkül, nyersen

A növényi olajok könnyebben emészthetők, mint az állati zsírok. Számos közülük ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő hatású, és védi a nyálkahártyát. Ilyen pl. a repceolaj, a dió-, len-, camelina (gomborka vagy sárgarepce) olaj, a kenderolaj. Előnyös, ha főzés nélkül használjuk őket, hogy emészthetők maradjanak és megőrizzék jótékony hatásukat. Pl. gőzben párolt zöldséget ízesítsünk néhány csepp növényi olajjal.

- Sovány fehérjék: baromfihús, hal, tojás, tofu

Viszonylag könnyen emészthetők, és elősegítik a jóllakottság érzetet. Tanácsos az étkezés elején fogyasztani őket, mert hozzájárulnak a gyomorsav termeléshez, ami serkenti a nyelőcső záróizom záródását.

- Gluténmentes keményítőtartalmú élelmiszerek

Rizs, quinoa, hajdina, zab, korall lencse, édesburgonya, ezek értékes rostokat és energiát tartalmaznak. Felhasználásuk előnyben részesítendő a búzáéval szemben, noha a búzakészítmények napi szinten szerepelnek étrendünkben (kenyér, tészták, péksütemények), és túlzott mennyiségben rosszul tolerálhatók.

- Tejtermékek uzsonnára

A joghurt, sajt, túró - nem irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és étkezések között fogyasztva enyhítik a magas gyomorsav termelődést. De ügyelni kell a tej esetében a laktóz érzékenységre. A rosszul megemésztett tej bélgázokat okoz, amelyek a gyomrot feszítő hatásuk miatt kedveznek a refluxnak.

- Friss és bio hozzávalók

Ez a legjobb módja a növényvédő szerek maradványai és az adalékanyagok elkerülésének. Ha még helyi termelők áruit is módunkban áll megvásárolni, kiváló megoldás, a termények magasabb vitamin és antioxidáns tartalma miatt is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erős hasi és deréktáji fájdalmaim vannak, mi okozhatja? Az orvos válaszol

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reflux

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához