Refluxot is okozhat a koronavírus: mit tehetünk ellene?

#reflux #gyomorsav #reflux ellen #reflux diéta
2021.04.14.

A járvány miatti szorongás és a változékony időjárás miatt is felerősödhetnek a refluxos panaszok. Mit tehetünk azért, hogy mérsékeljük a gyomorsav okozta tüneteket?

Dr. Sárdi Krisztina, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

A refluxos tünetek oka

· Gyakori, hogy ebben az évszakban jelentkeznek először a refluxos panaszok, de korábban már diagnosztizált betegeknél is kiújulhatnak a tünetek.

· A jelenlegi járványhelyzetben érthetően sokan szoronganak, félnek. A stressz az egyik kiváltó tényező a refluxnak, tehát ebben az időszakban még ez is provokálja a refluxos tüneteket.

· Ha felborult a korábbi napirend, az étkezéseket sem sikerül mindig megfelelően tartani, ha egész nap alig eszünk, majd este egyszerre nagyobb mennyiséget, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

· A stresszevés, a megnövekedett alkohol és koffeinfogyasztás, a csokoládé nassolás szintén hajlamosító tényező.

Mit tegyen gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni – többször keveset enni és inni - és az életmódtanácsokat tartani.

Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt 3 órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

Orvosi vizsgálat

Az endoszkópos vizsgálat mellett a diétás hibákat is fel kell tárni, valamint a panaszokat, korábbi és meglévő társbetegségeket, régi vagy friss leleteket áttekinteni.

A leleteket a beteg akár online is át tudja küldeni még a konzultáció előtt. Ezen információkból a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciensnek reflux betegsége van-e, vagy sem.

Gyógyszerekre is szükség lehet

Ha a diétás megfontolások nem segítettek, tudunk gyógyszert javasolni, vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a reflux betegséget és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem egy életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett, idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: EgészségKalauz