Ezeket látta már?

Új eredmény az IBS diagnózisában!

2012.05.11. Módosítva: 2015.11.04.

Biomarkerekkel kimutatható az irritábilis bél szindróma. Az IBS-t diagnosztizálni és kezelni is nehéz, de a Göteborgi Egyetem kutatói most olyan módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével székletvizsgálattal ki lehet mutatni a rendellenességet.

Az irritábilis bél szindróma krónikus vagy visszatérő hasi fájdalmat vagy diszkomfort érzést, valamint a bélmozgás megváltozását okozza. A gyakran előforduló tünetegyüttes vélhetően a gyomor és a bélrendszer rendellenes működésével áll összefüggésben, de a szindróma pontos ismeretének hiányában az orvosok nehezen tudják diagnosztizálni és kezelni.

Új eredmény az IBS diagnózisában!

A Göteborgi Egyetem kutatói most olyan fehérjéket azonosítottak, amelyeket fel lehet használni az IBS kimutatására. "A graninok különböző formában és különböző működéssel az idegrendszerben, az immunrendszerben és az emésztő szervrendszerben is megtalálhatók" – számolt be Lena Öhman.

"Kutatásunk azt mutatta, hogy az IBS-ben szenvedő betegek bizonyos graninok magasabb, illetve más graninok alacsonyabb szintjével rendelkeznek a székletükben." További kutatásokra lesz szükség, de amennyiben a graninok valóban felhasználhatók az IBS diagnosztizálására, ez a betegség új kezelési módjainak kifejlesztéséhez is vezethet a jövőben.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a kromogranin A biomarkerként szolgál más gyulladásos megbetegedések, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kapcsán. A mostani, 82 IBS-ses beteg és 24 egészséges személy részvételével végzett, az American Journal of Gastroenterology szaklapban publikált kutatás a szekretogranin II és a kromogranin B változatokat vizsgálta, és kimutatta, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek az előbbi magasabb, és az utóbbi alacsonyabb szintjével rendelkeznek.

Az irritábilis bél szindróma a népesség körülbelül 10-20 százalékát érinti. Pontos kóroka nem ismert, de a bélflóra felborulása és a bélrendszer immunvédelmének változása valószínűleg szerepet játszanak kialakulásában. A betegségnek nincs gyógymódja, de tünetei sok esetben enyhíthetők.

Forrás: Medipress