Ezeket látta már?

Új segítség a májbetegség kezelésében?!

2010.05.05. Módosítva: 2015.11.04.

Az új tanulmányból az derül ki, hogy az E-vitamin sokaknak enyhülést hozhat azon betegek közül, akik a leggyakoribb krónikus májbetegségben szenvednek.

"Ez egyértelműen azt mutatja, hogy az E-vitamin hatékonyan alkalmazható nem alkoholos zsírmájban (szteatohepatitisz) szenvedő betegek kezelésében, akiknek nincs aktív cukorbetegségük" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Arun J. Sanyal, a Virginia Nemzetközösségi Egyetem gasztroenterológia, hepatológia és táplálkozási tanszékének vezetője. A kísérletről készült beszámoló a New England Journal of Medicine április 28-i számában olvasható.

A kísérlet során vizsgált második gyógyszer, a cukorbetegség elleni pioglitazone hozott némi enyhülést, de nem érte el a tanulmányban megszabott határértéket. A kísérletben nem közvetlenül egymással hasonlították össze a két kezelést, hanem mindegyiket placebo ellenében tesztelték. Azért választották ezeket a kezeléseket, mert korábbi kutatások azt mutatták, hogy az inzulinrezisztencia jelentős szempontnak számít a nem alkoholos eredetű zsírmáj esetében, miközben az oxidatív stressz is jelentős szerepet játszik. A pioglitazon csökkenti az inzulinrezisztenciát, az E-vitamin pedig antioxidáns.

A tanulmányból az derül ki, hogy a betegségben szenvedő nem cukorbetegek mintegy 43 százalékának segíthet az E-vitamin napi adagja. Bár vannak olyan készítmények, amelyek ígéretesnek mutatkoztak a korai kísérletekben, az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) egyelőre nem engedélyezett egyetlen gyógyszert sem a nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésére.

A 96 hetes kísérletben 247 olyan felnőtt vett részt, akik a betegségben szenvedtek, de nem cukorbetegek. A betegek egy része napi 30 milligramm pioglitazont, mások naponta 800 nemzetközi egység E-vitamint, a többiek pedig placebót kaptak. A betegség markereinek, például a gyulladás jelentős csökkenését mutatták ki az E-vitamint szedők 43 százalékában, szemben a placebo csoport csupán 19 százalékával. Hasonló javulást figyeltek meg az pioglitazont szedők 34 százalékában, szemben a placebo csoportban mért 19 százalékkal, mely különbség nem tekinthető statisztikailag szignifikánsnak.

A pioglitazon hatékony kezelés lehet egyes zsírmájban szenvedő betegek esetében, de a kísérlet során használata jelentős testtömeg-növekedéssel járt, ami az egész tanulmány idején folyamatosan megfigyelhető volt. Sanyal szerint azonban az E-vitamin sem tekinthető csodaszernek, ezért az eredmények nem jelentik azt, hogy mindenkinek azonnal E-vitamint kell szednie. Mivel az alanyok nagy százaléka nem reagált az E-vitaminra, a kezelést kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, és nyomonkövetéssel kell ellenőrizni, hogy beválik-e. Bár az E-vitamin kezelés a vizsgálat során nem járt mellékhatásokkal, a kísérlet kis volumene és viszonylagos rövidsége miatt nem szolgál egyértelmű bizonyítékkal arra, hogy ilyen problémák egyáltalán nem fordulhatnak elő.

Forrás: Medipress