Ezeket látta már?

Véres széklet: ekkor jelez rosszindulatú daganatot

véres széklet oka rák

A székletben látható vér vagy nyálka a tápcsatorna bármely részéből eredhet, és minden esetben kivizsgálást igényel. De más tünetek is árulkodók lehetnek.

A véres széklet hátterében többféle betegség, állapot húzódhat. Bármennyire is ijesztő az élénkpiros, friss vér látványa a székleten, a vécépapíron vagy a vécécsésze vizében, nem feltétlenül kell súlyos betegségre gondolni, kivizsgálás nélkül azonban a saját esélyeit rontja az időhúzással, ha mégis.

Erről árulkodik a véres vagy nyálkás széklet színe

A székletben akkor is lehet vér, ha szabad szemmel nem látható. Ennek alapján megkülönböztetünk

 1. rejtett, csak laboratóriumban kimutatható (okkult),
 2. illetve szabad szemmel látható (manifeszt) vérzést. 

A székletben látható élénkpiros vér azt jelzi, hogy a vérzés a vastagbél utolsó szakaszából (rektum) vagy a végbélnyílás (ánusz) környékéről származik. A vér ilyenkor friss, nem töltött hosszabb időt a tápcsatornában, nem ment át az emésztés szakaszain, nem keveredett el a béltartalommal, ezért nem is színeződött el.

A fekete széklet arra utal, hogy a vérzés az emésztőrendszer felsőbb szakaszában – a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a vékonybélben – található, és a vér átment az emésztési folyamatokon. Egyes esetekben bizonyos élelmiszerek és italok fogyasztása – például a hurka, nyers hús, áfonya, spenót, vörösbor –, valamint a hasmenés ellen bevett széntabletta is megfeketítheti a székletet.

A véres, nyálkás hasmenés okozója lehet gyulladásos bélbetegség, bakteriális fertőzés, ételallergia- vagy érzékenység, de akár daganat miatt létrejött bélelzáródás is.

Ha ezt észleli, ne halogassa tovább az orvost!

 • Amennyiben véres vagy nyálkás a széklete,
 • illetve három héten keresztül a szokásostól eltérő állagú székletet tapasztal,
 • vagy megváltozik a székletürítés gyakorisága, keresse fel háziorvosát!

Szintén kivizsgálásra van szüksége, ha hasi vagy végbéltáji fájdalmai vannak, ha jelentős, más okkal nem magyarázható fogyást észlel, étvágytalan, illetve a szokásosnál fáradékonyabbnak érzi magát.

A szurokszerű, sötét és ragacsos széklet, ami egyidejűleg gyengeséggel, szédüléssel jár együtt, sürgősségi ellátást igénylő állapot is lehet, ezért ilyen esetben azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

Mire utalhat a friss vér a székletben?

A világos, piros vérrel bevont széklet, illetve a vécécsészére rácsöppenő vagy a vécépapírt elszínező vér általában a végbélből vagy a végbélnyílásból eredő vérzést jelez. Okai az alábbiak lehetnek:

 • Aranyér: a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult visszereket (véna) tartalmazó szövetduzzanat, mely vérezhet, élénkpiros vérrel csíkozva a székletét és a toalettpapírt.
 • Végbélrepedés (anális fisszúra): a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye, amelyet általában a kemény széklet erőltetett ürítése okoz. Fájdalommal és vérzéssel járhat; a vér általában élénkvörös, és a vérzés gyorsan eláll.
 • Végbélsipoly (anális fisztula): a végbélnyílásból vagy a végbélből rendszerint a végbélnyílás melletti bőrterületre vezető rendellenes járat, amely esetenként más szervbe, például a hüvelybe is nyílhat. Általában fájdalmas és vérzést okozhat a székletürítés során.
 • Rendellenes érgomolyag (angiodiszplázia): a vastagbél egy részében megnagyobbodott erek fájdalommentes végbélvérzést okozhatnak. Idős embereknél gyakoribb az előfordulása.
 • Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek: csökkentik a vérrögök kialakulásának veszélyét, ugyanakkor néha belső vérzést okozhatnak. 

Mire utalhat a vér és nyálka a székletben?

A nyálkás és véres széklet okozói az alábbi betegségek, illetve állapotok lehetnek:

 • Gyomor- és bélhurut (gasztroenteritisz): vírus- vagy baktériumfertőzés okozta gyulladás, amely hasmenést, hányást, hasi görcsöket okozhat. A széklet nyomokban vért és nyálkát tartalmazhat.
 • Gyulladásos bélbetegségek: a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa esetén is előfordulhat vér és nyálka a székletben.
 • Irritábilisbél-szindróma: a bél változatos tüneti képet mutató működési rendellenessége, ami akár nyálkás székletürítéssel is járhat.
 • Divertikulózis: a divertikulumok zsákszerű kiöblösödések a vastagbélben, melyek gyulladása (divertikulitisz) járhat véres széklettel.
 • Antibiotikum okozta vastagbélgyulladás: tünete lehet az antibiotikum szedését követően jelentkező véres hasmenés, amit hasfájás és láz kísér.
 • Laktózintolerancia.
 • Elégtelen mennyiségű folyadékbevitel (ha nincsenek egyéb panaszok), ami a folyadékpótlást követően magától megszűnik.

Daganatos megbetegedések jele is lehet a véres a széklet

A véres széklet hátterében a gyomor-bélrendszer daganatos megbetegedései is állhatnak, melyek a következők lehetnek:

 • Polip a vastagbélben: a bélfalról a bélbe lógó, általában jóindulatú szövetnövedék, mely többnyire tünetmentes, de a végbélen keresztüli vérzés utalhat a meglétére. Eltávolításuk javasolt, ugyanis idővel rosszindulatú daganattá alakulhatnak;
 • vastag- és végbélrák: hosszú ideig tünetmentes, korai jele lehet a vérrel kevert vagy felszínén vércsíkos széklet, illetve kevésbé feltűnő tünete a nyálkás széklet. Gyakran a széklet vértartalma csak laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki, azonban figyelmeztető jel lehet a széklet sötétté válása.

Mit jelent a fekete színű széklet?

A fekete színű széklet is utalhat a gyomor-bélrendszer vérzésére. Ilyenkor a vérzés forrása a nyelőcső, gyomor vagy vékonybél lehet, leggyakrabban gyomor- vagy nyombélfekély áll a hátterében.

Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba?

A véres vagy nyálkás széklet kivizsgálása során nemcsak a széklet vértartalmának laboratóriumi vizsgálatára van szükség, hanem a tünet hátterében álló betegség megállapítására is. A kórisme felállításához az emésztőrendszerrel foglalkozó szakorvos (gasztroenterológus) a vérzés kiindulópontját keresve az alábbi vizsgálatokat rendelheti el:

 • a vér laboratóriumi vizsgálata;
 • képalkotó vizsgálatok:
 • gyomortükrözés segítségével vizsgálható a tápcsatorna felső szakasza a vékonybél kezdeti szakaszáig,
 • vastagbéltükrözés során az orvos áttekintheti a végbéltől visszafelé a vastagbél teljes szakaszát.

A vizsgálatokat követő kezelés a tünetet kiváltó betegségtől függ majd.

Elkerülhető-e a kolonoszkópia?

Az alábbi panaszok esetén háziorvoshoz, indokolt esetben pedig szakorvoshoz kell fordulni, aki a tünetek alapján dönt a vastagbéltükrözés szükségességéről. A szakorvosi kivizsgálásra történő beutalásról háziorvosa a panaszok, testi tünetek és egyéb vizsgálati eredmények (pl. laborvizsgálat, gyorsteszt) alapján dönt.

Gyakori esetek, amikor szükség lehet vastagbéltükrözésre:

 • véres széklet vagy pozitív székletvérteszt;
 • székrekedés és/vagy hasmenés (főleg, ha tartós);
 • a székelési szokás egyéb változása;
 • emésztési zavarok;
 • gyulladásos bélbetegségek gyanúja;
 • vashiányos vérszegénység;
 • vastagbélszűrés részeként.

A véres vagy nyálkás széklet megelőzése

A véres vagy nyálkás széklet okozója többféle emésztőrendszeri megbetegedés vagy állapot lehet, de általánosságban elmondható, hogy az egészséges életmód – a zöldségben-gyümölcsben és rostokban gazdag, zsírban szegény táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése és a mértéktelen alkoholfogyasztás kerülése – elősegíti a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzését.

Vastagbélszűrés

Ötven- és hetvenéves kor között ajánlott a lakossági kétlépcsős vastagbélszűrésen való részvétel. A szűrés első lépcsője a rejtett bélvérzés székletmintából történő kimutatása. Pozitív szűrővizsgálati eredmény esetén a vizsgált személyt az illetékes háziorvos a kijelölt gyógyintézet endoszkópos osztályára utalja be, ahol vastagbéltükrözéssel megerősítik vagy kizárják a vérző polip vagy daganat meglétét, illetve a vizsgálat során felfedezett polipot eltávolítják.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a vastagbéldaganat korai tünetei: székrekedés és teltségérzet az, amire figyelnie kell!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához