Ezeket látta már?

Vigyázat! Fogyasztószer és a májkárosító hatás

2010.06.02. Módosítva: 2015.11.04.

Ritka esetben májkárosodáshoz vezethet egy fogyasztószer használata. Az orlistat, melyet kereskedelmi forgalomban az Egyesült Államokban és hazánkban is különböző neveken forgalmaznak, néha, de nem elhanyagolható esetekben májkárosodást okozhat – adták hírül május 26-án egészségügyi hivatalnokok.

Az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) munkatársai szerint az orlistat 13 esetben volt kapcsolatba hozható súlyos májkárosodással. Dr. Eugene Schiff, a Miami Miller Orvosi Egyetem Májbetegségek Centrumának igazgatója szerint mivel a gyógyszert világszerte 40 millió ember szedi, a fogyasztóknak nem kell túlzottan aggódniuk.

Elaine Gansz Bobo, az FDA szóvivője szerint azonban fokozottan figyelni kell a májkárosodás kialakulására utaló jeleket. Jelenleg a májenzimek vizsgálata nem rutinszerű eljárás, ebből kifolyólag nehéz azonosítani azt a csoportot, mely fokozottan ki van téve a kockázatnak.

FDA álláspontja szerint a ritka mellékhatások és a gyógyszerszedés közötti kapcsolat egyértelmű, azonban nem teljesen világos, hogy a probléma a szer hatására alakul ki. Az is elképzelhető, hogy a gyógyszer lebontása között egyéni különbségek vannak, de akár az is, hogy a hatás valamilyen szennyezőanyagnak tulajdonítható.

Az Egyesült Államokban az orlistat 1999 óta kapható, jelenleg recept nélkül. Az FDA 2009-ben 32 1999 és 2008 októbere között előforduló súlyos májkárosodásos esetet írt le. A tünetek típusosan májkárosodásra utaltak: sárgaság, gyengeség, hasi fájdalom, 27 esetben kórházi ellátásra került sor.

A jelenlegi nyilatkozatban 13 esetről van szó: a betegekben 4-es (kórházi ellátást igénylő), vagy 5-ös (transzplantáció szükséges) súlyosságú májkárosodás alakult ki, mely nagy valószínűséggel kapcsolatba hozható az orlistat szedésével. Az eredeti betegcsoportból sok tényező jöhet szóba kórokként, a megmaradt 13 már a leszűkített csoport, ahol az oristat az egyetlen ismert fennálló tényező.

Dr. Timothy Pfanner, a Texas A&M Egészségtudományi Központ munkatársa felhívja rá a figyelmet, hogy a mellékhatások száma elhanyagolható, de mivel a szer széles körben elterjedt, alkalmazása hasznos az elhízás elleni harcban, nem árt óvatosnak lenni, és a jeleket – sötét vizelet, sárga bőr, vagy szemek. Ugyanakkor erre minden szer esetén – még a gyógynövények alkalmazása esetén is – oda kell figyelni.

Forrás: Medipress