Ezeket látta már?

Tényleg kialakulhat aranyér attól, ha gyakran ülünk hideg felületre?

aranyér oka hideg felület ülés

Aranyérrel sokan küzdenek, mégis keveset beszélnek róla. A legtöbb ember tisztában van a tüneteivel, viszont kialakulásának okairól és kezeléséről több tévhit is kering.

Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze az aranyérrel kapcsolatos tényeket és tévhiteket ismerteti.

Aranyeret a nagyon hideg felületen való ülés is okozhatja- HAMIS

Igen elterjedt tévhit az, miszerint a hideg felületen való ülés elősegíti a kialakulását, ám a kutatók szerint inkább a hosszas ülésnek van köze az aranyér kialakulásához, nem pedig az adott felület hőmérsékletének. Éppen ezért ha hajlama van rá, illetve aranyérrel küzd, lehetőleg ne üljön –vagy álljon- sokat egy helyben.

Aranyér csak az idősebbeknél fordul elő- HAMIS

Való igaz, az aranyér könnyebben kialakul az idősebbeknél, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ne küzdhetnének vele. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat- akár kamasz, akár idősebb az illető.

Aranyér ellen csak a műtét hozhat megoldást- RÉSZBEN IGAZ

Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, és csak súlyosabb esetben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, melyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

Az aranyér könnyen kialakul terhesség során- IGAZ

Terhesség során sajnos megnő az aranyér kialakulásának rizikója, melynek fő oka, hogy a növekvő méh és a magzat a hasüregi nyomást megnövelve nyomást gyakorol a környező vénákra, így a végbél környékén pangás alakul ki. Ráadásul csak tovább ront a helyzeten a kismamáknál gyakori székrekedés, valamint a szüléskor az erős hasprés, nyomás is.

A WC papíron talált vér figyelemfelkeltő jel- IGAZ

A gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így általában székelés során észlelt vérfolt igen komoly fegyelemfelkeltő jel. Emellé társulhat még fájdalom is, így a panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségek (pl. vastag-, vagy végbélrák) meglétét.

Aranyér fennállása során kerülni kell a mozgást- HAMIS

Sokan úgy gondolják, a mozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább hanyagolják. Pedig nem csak a megelőzésben, de a kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres, könnyed testmozgás. Természetesen a súlyemelés, az erős hasprés kerülendő, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a rektális vénák, fokozva az aranyeresség kialakulásának kockázatát!

Forrás: Trombózisközpont

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához