Ezeket látta már?

Fejfájással indul a nap? Ez a tünet össztéveszthetetlenül elárulja, ha migrén lesz belőle

migrén, fejfájás, migrénes fejfájás, migrén kezelése, migrénes roham

Honnan tudhatjuk, hogy migrénes fejfájásunk van? Ezek a tünetek különböztetik meg a migrént a többi fejfájástípustól.

Egy fejfájás sosem jön jókor. Kizökkent a napi rutinból, munkaképtelenné válhatunk, keresztbehúzhatja számításainkat, programjainkat, melyeket ezáltal vagy fogcsikorgatva viszünk végig, vagy pedig törlünk mindent, és otthon várjuk meg, hogy elmúljon a lüktető fájdalom. Azonban a fejfájáson belül több típus is létezik, és egy gyakrabban előforduló, intenzívebb fejfájásról sokan nem ismerik fel, hogy azt valójában már a súlyosabb tünetekkel jelentkező migrén okozza.

De vajon mik pontosan a migrénes fejfájás tünetei? Honnan ismerhetjük fel, hogy bizonyosan migrénnel van dolgunk? És egyáltalán: hogyan kezelhetjük a migrénes rohamokat?

A fejfájástípusokról

A szakemberek megkülönböztetnek úgynevezett elsődleges fejfájás típusokat, melyekre az a jellemző, hogy semmilyen más betegség, probléma, strukturális eltérés nem áll a kialakulásuk hátterében. A leggyakoribb elsődleges fejfájásoknak nagyon jellegzetes kísérő tüneteik lehetnek, melyek segítenek meghatározni a fejfájás típusát, ez pedig a megfelelő terápia meghatározásához is szükséges. Ezen elsődleges fejfájások közé tartozik a tenziós fejfájás, a migrén és a cluster fejfájás.

Mi is pontosan a migrén?

A migrén az egyik legismertebb fejfájástípus, amely jellegzetes, gyakran súlyos tünetekkel rendelkezik. Pontos oka nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött. A migrénes rohamot kiválthatja stressz, hormonális változás, környezeti tényező, sőt akár életmódunkban történő változás, bizonyos élelmiszerek fogyasztása is. A fájdalom intenzitása a közepestől a nagyon erősig terjedhet. Általában csak a fej egyik oldalát érinti, és sokszor pulzálóként írják le.

Kutatások szerint a migrénes fejfájásban szenvedők akár egy nappal a rosszullét előtt megérezhetik, hogy közeledik a roham. A migrénesek előérzetére a szaknyelvben migrénauraként szoktak hivatkozni, ami egy sor jellegzetes tünetet jelent.

Tudta? A korábban receptkötelessé tett fájdalomcsillapító ismét vény nélkül kapható a gyógyszertárakban!

Ezek a tünetek utalnak migrénes fejfájásra

  • féloldali, gyakran pulzáló fejfájás
  • már attól rosszul lehetünk, ha megmozdítjuk a fejünket
  • más tünetek is kísérhetik: erős fény-, szag- és hangérzékenység, látászavar, beszédzavar, mozgászavar, erős hányinger, illetve hányás
  • az aura jelenség tünetei jelezhetik a migrénes roham előszelét: ilyenkor furcsa alakú, cikkcakkos fényeket, éles villanásokat, fényes, elmosódott vagy éppen teljesen sötét pontokat érzékelhetünk, de az aura időnként a hang- illetve a szagérzékélés átmeneti zavara is lehet, sőt egyéb furcsa érzésekkel, zavarodottsággal is járhat

Hogyan kezelhetjük a migrént?

A legfontosabb, hogy már a migrénaura érzékelésekor érdemes cselekednünk és megtenni a fájdalomcsillapítás első lépéseit. Így nagyobb eséllyel előzhetjük meg a roham lezajlását, de legalábbis enyhithetünk annak a lefolyásán. A korai időszakban adható, triptán gyógyszercsoportba tartozó vényköteles készítmények az agyi erek szűkületét okozzák és ezzel csökkentik a migrénes roham fájdalmát, ám ezek a szerek csak a betegek egy részénél bizonyultak hatásosnak.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fájdalomcsillapítók hatékonyságát növeli, ha koffeinnel kombinálják őket. Amennyiben hajlamosak vagyunk a migrénne vagy erősebb fejfájásra, érdemes keresni egy koffeint tartalmazó, vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítót, arra figyeljünk, hogy a fejfájáscsillapításra választott gyógyszer alkalmazható legyen enyhe és közepes erősségű migrénes roham kezdeti szakaszára is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyakfájásra ébredt? Ekkor kell orvoshoz fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Advertisement
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához