Ezeket látta már?

Kerüljük, ne kerüljük: szex és fájdalom

Egy kanadai tanulmány szerint a férfipartner reakciója enyhítheti a nők millióit érintő krónikus vulvovaginális fájdalmat, ugyanakkor súlyosbíthatja is az állapotot, különösen akkor, ha kerülik a nemi aktust.

A provokált vestibulodynia (PVD), amelyet főként a nemi közösülés vált ki, a nők 12 százalékát érinti a pubertás és a változó kor között. A krónikus fájdalom következtében jelentős szexuális zavarok és pszichológiai zavarok jelentkeznek, és romlik a páciens életminősége.

Kerüljük, ne kerüljük: szex és fájdalom

A betegséggel tisztában lévő férfipartner, aki társa megóvása érdekében inkább tartózkodik a szexuális aktustól, akár súlyosbíthatja is a problémát – állítja a Montreali Egyetem pszichológusa, Sophie Bergeron, a Journal of Sexual Medicine szakfolyóirat szeptemberi számában megjelent tanulmány vezető szerzője. A szakember szerint többet segítene a helyzeten, ha a behatolás elkerülésével a szexuális kielégítés más formáit választanák.

"A túlzottan aggódó partner oda vezethet, hogy az érintett nő kerüli a nemi aktust, vagy fájdalma a szorongás, a hiperérzékenység és a fájdalommal kapcsolatos negatív gondolatok miatt súlyosbodik. Ez pedig csak még tovább erősíti a fájdalmat a közösülés során" – tette hozzá Natalie Rosen, a tanulmány társszerzője. "Ha egy férfi kerüli a nemi aktust provokált vestibulodyniában szenvedő női partnerével, ezzel felerősíti a nő negatív fájdalomértékelését, ami fokozhatja a fájdalmat a közösülés alatt."

A tanulmány szerint a betegséggel kapcsolatos együttérzés nagyobb szexuális kielégüléshez vezethet az érintett nők számára.

A rendellenesség kórokát nem ismerjük pontosan, és a sebészeti beavatkozás csak 70 százalékos sikeraránnyal alkalmazható. Még ezt követően is a nők kilenc százaléka tapasztalhat a betegségből eredő több fájdalmat az invazív beavatkozást követően, ezért leggyakrabban antidepresszáns gyógyszerekkel és fájdalomcsillapító krémekkel illetve zselékkel kezelik a pácienseket.

A szakemberek szerint a pszichoterápia is hatékony lehet, ha a nők csoportos foglalkozásokon vagy párjukkal együtt próbálják felvenni a harcot a nemi vágy teljes elvesztésével, vagy a szexuális aktus kerülésével.

Forrás: Medipress